Nem tudom, ki mennyire emlékszik arra, hogy a Népszabadság februárban közölt egy akkor nagyon pozitív hírt, miszerint a kiadójuk 15,5 millió forintot nyert, egy új, innovatív app fejlesztésére, ami egyébként időközben el is kezdődött. 

2016. február 24-én Párizsban hirdették ki a Google digitális újságírás támogatására létrehozott Innovációs Alapjának első díjazottjait, melyek között volt egy magyar lap is, méghozzá a Népszabadság, pontosabban annak online változata, a NOL.hu (ahol most csak a kiadó által közzétett sajtóközlemény érhető el).

A Mediaworks akkor összesen ötvenezer eurót nyert, hogy létrehozzon egy új alkalmazást. Az akkori leírás szerint egy olyan új platformot kívántak nyújtani, amely segítségével egy éppen zajló eseményről a felhasználók mobiltelefonjuk segítségével élő képeket, fotókat és szövegeket küldhetnek be, amelyeket a szerkesztőség valós időben tud szelektálni, saját videóival ötvözni és ezt követően továbbítani azokat az olvasók felé - írta meg akkor a Mediapiac.com.

Akkor még Murányi András, főszerkesztő és Pásztor András, a Mediaworks online fejlesztési vezetője nagyjából hasonlóképpen pozitívan néztek a készülő fejlesztések elé. Most pedig, hogy lényegében kinyírták a lapot, a kiadóval jó eséllyel vissza is fizettethetik az összeget.

Eltüntetett múlt

Fontos, hogy a lap kiadásának felfüggesztésével a NOL.hu szerverét is lekapcsolták, amivel tehát több évtizednyi híranyag vált elérhetetlenné. Nem tudni, hogy ezt visszahozzák-e valaha, ugyanakkor nem ez az első eset, hogy médiapiaci átszervezéseknek (vagy, ahogy itt is, politikai bosszú) áldozatául esnek a múltbéli sajtóanyagok. Emlékezetes, hogy a Magyar Nemzet G-nap utáni kormánykritikussá válása után megvásárolt Napi Gazdaság megvétele és közéletivé alakítása után nem sokkal nevet váltott: Magyar Idők lett belőle, ezzel pedig a Napi Gazdaság teljes archívuma elveszett. (Egyszerűen nem vezették át a Magyar Idők online változata alá. Talán nem is véletlen. A cikkek között volt például a kitiltási botrányt kirobbantó cikk is.)

Sokszor egy híroldal archívuma megmarad, ha új nevet kap. A régi Hír24 összes cikke elérhető a 24.hu alatt, ez alól azonban vannak kivételek. A Hír24-nek annak idején voltak helyi aloldalai, mint például a szeged.hir24.hu, ezek közül néhány, mint a vasarhely24.hu kivált és függetlenül folytatta a munkát, a többi azonban eltűnt, ezek korábbi anyagai tehát nem érhetőek el.

Ugyanakkor az, hogy az internet nem felejt, az szerencsére vagy nem, de többé-kevésbé igaz. Több webes archívum is létezik, amely kisebb-nagyobb időközönként "konzerválja", azaz tárolja a korábbi adatokat, ezek közül pedig egyik maga a Google. Ha itt egy konkrét cikkre keresünk rá, és legördítve a Tárolt változatra kattintunk, akkor megtaláljuk, amit keresünk. Persze ennél nagyobb, külön ezzel foglalkozó oldalak is vannak, a legismertebb például a San Francisco-i Internet Archiv által működtetett Wayback Machine.

Minden cikk náluk sincsen meg, de a NOL.hu archívumára például egy fejlesztő írt egy Chrome-bővítményt (itt letölthető), amely a NOL-os linkeket automatikusan megkeresi, és ha megvan, átirányít az archívumos linkre. Ha ezen a két helyen nincs meg valami, még mindig nincs minden veszve, több oldal is létezik erre, például a 444 által a Wayback Machine-en nem talált Napi Gazdaság-cikket az egyik kommentelő linkelte az archive.is adatbázisából - amely itt olvasható.