Illusztráció: Fahéjascsiga (Indafotó)

Talán mindenki emlékszik, az Aranyélet második szériájában így hívták a HÖK-ösök kvázi uzsorakölcsönét, melyet a főszereplő család fia vezetett be némi hatalmi harcot követően. (Az amúgy az ELTE-n játszódó egyetemi HÖK-ös szálat egyébként a készítők interjúkban rendre Miklósi Márk szegedi EHÖK-elnök druszájának ügyleteivel magyarázták.)

De hol van egy remek sorozat íróinak fantáziája a valósághoz és a kormány cinizmusához képest? Bevezetünk rendkívül magas tandíjat (főleg bizonyos szakokon, oda ha nincs elég pénzed, ne akarj menni, majd az állam eldönti, hello, 50-es évek!), elfogadunk egy olyan törvényt, hogy bizonyos szakokra gyakorlatilag lehetetlen legyen bejutni a szándékosan magas pontszám miatt, amely nem egy megugrandó léc, hanem egy betonfal, vagy stílszerűbben árammal átjárt dupla kerítés, amely megakadályozza, hogy az államilag finanszírozott képzés Szent Földjére betedd a lábad.

De no para. A nőknek ingyenes. Egy kis csavarral. Mint azokban a szórakozóhelyeken, ahol ilyen felkiáltással igyekeztek a hölgy vendégeket becsábítani, és azért már lehetett tudni, hogy innentől kezdve nagyjából milyen szerepet szánnak nekik az est hátralevő részére. (Lényegében a szegedi sítábor szellemi elődjeként tekinthetünk erre a plakátra például.)

Persze itt sem adják ám feltétel nélkül az ingyen pisztáciafagyit. Szóval vegyél fel Diákhitelt, ne törődjél azzal, hogy miből fogod kifizetni! Ess teherbe rögtön egyetem után, szüljél alsó hangon három gyereket, és elengedjük! Deal?

Hisz csupán ez a dolga a nőknek, nem?

A kormány már régóta nem titkolja, hogy mit gondol a nők szerepéről, elmondta ezt az Ősbajszos Házmester elnök, megénekelte szponzorált kobzos barátuk is, egyszóval tényleg nem rejtették soha véka alá, hova sorolják a nők “helyét”. Most kaptak egy kis engedményt, jól van, lediplomázhatsz, egye fene, de cserébe tessék szülni azon nyomban utána!

Ha szép lassan mindenkit elüldöznek az országból, megértem, hogy szaporítani kell a születésszámot, azt is remélem, hogy ennek következményeit (infrastruktúra, bölcsödék, iskoláztatás, stb.) kiszámolták előre (mert a CSOK-nál nem így látszott), és azt is tudom, hogy jön a választás, a kormány ilyenkor kitalálja, hogy melyik társadalmi csoport szavazna rá a legkevésbé, és neki próbál szofisztikált módon ingyen pénzt osztani. De vajon meddig mehet el a kormány az emberek, és leginkább persze a nők életének felülről történő átszervezésében? Nem lepődnék meg, ha valamelyik óvszermárka logójában hirtelen önkényuralmi jelképet találnának.