Ezt az épületes poént gondolom, még egyszer sem lőtték el. (DailySzeged-montázs)

Miben téved D. Nagy Bence a SZTE-REO-ban megjelent, a Török-üggyel, és az egyetemi közélettel kapcsolatos állásfoglalásában? Vélemény.

Disclaimer: igen, magam is az azonos kiadó alá tartozó DailySzegednél dolgozom. Újságíróként. Most pedig egy másik, ugyanazon kiadóhoz tartozó lapban megjelent ráadásul – horribile dictu – főszerkesztői véleménnyel szemben fogok ellenvéleményt megfogalmazni. Nem, ez nem belháború, nem fellázadás, nem is szétszakadás. Egyszerűen a szabad sajtó, és a tényleges újságírás így működik, illetve kellene hogy működjön. Ami nincs jelenleg Magyarországon, de ha mindez az ominózus EHÖK által kiadott lapok hasábjain kezd kibontakozni, akkor boldog leszek.

Disclaimer 2.: Igen, kissé későn írtam meg, de nézzétek el ezt nekem, sokat kellett győzködni engem, hogy van értelme leírni egy monopol helyzetben lévő lap cikkével kapcsolatos ellenvéleményem.

Akkor már kevésbé voltam, amikor D. Nagy Bence, a SZTE-REO magazin főszerkesztőjének cikkét olvastam, amely az előző lapszámban vezető (címlapos) anyag volt. Zavaró, hogy nem teszik föl sehova PDF-ben sem, ezért nehéz idézni, röviden összegzem a lényegét. Teljesen korrektül összefoglalta a Török Márk vs. egyetem ügyet, csak a frankón keretes szerkezetben hozzáadott véleménnyel van problémám. Ez ugyanis röviden a következő volt.

  •   •   Mindez politika (fúj, maradj távol tőle!)
  •   •   Mindez nem valós vita, valós kérdésekről, csak hatalmi harc és sárdobálás (hiszen ez a politika ugyebár!)
  •   •   Maradj ki belőle, esetleg szavazz, de ne folyj bele!
  •   •   Helyette törődj a saját előmeneteleddel, tanulj, légy sikeres! (Mert ez a kettő kizárja egymást.)

Na, ez nagyon nincs rendben. Ez ugyanis pont az a hozzáállás, amit a kormánypártok szeretnek nyomni, és amiért jó, ha a politikát annak az undorító sárdobálásnak látják az állampolgárok, amivé tették, mert akkor nem akarnak belefolyni, csak négy évente majd behúzzák az ikszet, annyi.

Ezzel szemben tény az (mintha helyreigazítást kezdenék), hogy valójában a politikának nem erről kellene szólnia, és nem is ez a politika. A politika nem az, amit látsz a simicskázós plakátokon, a meki kukájából kikandikáló Lokálban, és az Egyenes Beszédben. A politika minden közös ügyünk. Ha szeretnéd, hogy megjavítsák az utat, ha a gyerekednek nem vagy elégedett a menzájával szülőként, az mind-mind politika. A politika azonban ritkán megy közvetlen demokratikusan, hiszen azért ahhoz nem csak az országban, de még az alig 170 ezres Szegeden is sokan vagyunk. Általában választott képviselők útján, demokratikusan megy. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a képviselőinket négy évente választjuk, és közte nincs lehetőségünk véleményt mondani a munkájukról, nem lenne értelme hallatni pozitív vagy negatív visszajelzéseinket.

Ilyen képviselet az egyetemi hallgatói önkormányzat is. Nagyon nem mindegy tehát, hogy hogyan működik, fair-e a választás, vagy egyszerűen csak tájékoztatnak-e róla rendesen, jól képviselnek-e minket, fordulhatunk-e hozzájuk. (Meg persze az sem mindegy, hogy bár tökéletesnek mondott a működésük, nemcsak az országos sajtó hangos havonta „a szegedi HÖK”-kel – ami EHÖK amúgy – kapcsolatban, de még az amúgy az ELTE-n játszódó HÖK-ös Aranyélet-jeleneteket is a készítők lapinterjúkban Török Márkék céghálóival magyarázták. De mindez egy másik sztori.)

Szóval a képviselet pont azért van, hogy minket az egyetemi tanulmányaink során képviseljen. Ha nem értettem valamit nagyon félre. Ha engem jogsérelem ér, ha velem szemben etikátlanul jártak el, ha negatívan kivételeztek velem, ha nem tudtam fölvenni a vizsgám, stb. Mindez egy az egyben segíti az egyéni boldogulásunkat, tanulmányi előmenetelünket, és mondjuk úgy általános jóllétünket is ami a szociális életünkre is erős kihatással van.

Így igen is nem csak lehetőségünk, de elemi érdekünk beleszólni, részt venni a kari HÖK és az EHÖK ügyeiben a választások között is.

Ők minket képviselnek, nem fölöttünk állnak, ahogyan az önkormányzati és önkormányzati képviselők sem. Aztán pedig elmenni szavazni – ha tetszik, ami megy, a jelenlegiekre, ha nem, másra. De a távolmaradás mindenképpen felelőtlenség. Ezzel segítjük önmagunk tanulmányait, és az egyetem jövőjét is. Ezért tartom helytelennek és károsnak a megjelent cikket. Nem, az egyetemi közélettől nem érdemes, és kifejezetten struccpolitika távol tartani magunkat – és ilyenre csak az buzdít, aki a helyét félti.