A GE Power Services (NYSE: GE) sikeresen korszerűsítette a Paksi Atomerőmű 5. generátorának forgórészét is. A projekt egy több éves szolgáltatási megállapodás része, amelynek célja az, hogy meghosszabbítsa a 2000 MW beépített áramtermelő kapacitással rendelkező MVM Paksi Atomerőmű Zrt. generátorainak élettartamát és javítsa megbízhatóságukat.

A 2013-ban indult és 2021-ig tartó, 5,1 millió euró értékű megállapodás értelmében a GE újítja fel az atomerőmű négy reaktor-blokkjához kapcsolódó nyolc darab, egyenként 250 MW teljesítményű, Ganz gyártmányú generátort, valamint egy tartalék generátort is. A most befejezett projekt keretében az ötödik forgórész felújítása történt meg. A projekt ütemezése szerint a GE évente egyet újít fel az 1982 és 1987 között üzembe helyezett generátorok közül.

„A Paksi Atomerőmű számára végzett projekt is igazolja a GE képességét és felkészültségét más gyártók generátorainak karbantartására, valamint felújítására” – mondta Pascal Schweitzer, a GE Erőműszerviz üzletágának európai regionális igazgatója. „Örömmel veszünk részt a paksi generátor-korszerűsítési projektben, amelynek célja, hogy az erőmű 20 évvel megnövelt élettartamának ideje alatt biztosítsa a magyarországi villamosenergia-termelés több mint felét.”

„A Paksi Atomerőmű generátor forgórészeinek sikeres felújítása hozzájárul a 2000 MW névleges teljesítményű erőmű termelési biztonságának illetve rendelkezésre állásának javításához” – mondta Dr. Kiss Csaba, a GE Power Services ügyvezető igazgatója. „A mostani megbízás sikeres teljesítése megalapozhatja a Paksi Atomerőmű által tervezett további fejlesztésekben és felújításokban való részvételt, illetve a nukleáris alapú villamosenergia-termelés magyarországi kapacitás-fenntartási munkálataiban való közreműködést is” – tette hozzá az ügyvezető igazgató.

A Paksi Atomerőműben négy, orosz gyártmányú VVER-440 típusú nyomott vizes reaktor üzemel. Az 1-es blokk üzemidejét 2032-ig, a 2-es blokkét 2034-ig, míg a 3-as blokkét 2036-ig hosszabbították meg.

A berendezések felújítását a GE budapesti generátorszerviz műhelyében, magyar szakemberekkel és magyar alvállalkozók bevonásával végezte el. A generátor nagy fordulatszámon történő kiegyensúlyozása pedig a vállalat lengyelországi, Wroclaw-ban működő üzemében történt.


Ambrus

Czeglédi Ambrus Máté

Czeglédi Ambrus Máté vagyok, jelenleg az SZTE TTIK Környezettudományi mester szakos hallgatója. Mindig is érdekelt a sajtó világa, így már egyetemi éveim alatt kipróbálhattam magam karom hivatalos lapjánál, mint cikkíró, később pedig főszerkesztőként. A médiával jelenleg csak hobbiként foglalkozok, de az írásban mindig is örömömet leltem, így kapva-kaptam a lehetőségért, hogy a DailySzeged szerkesztőségébe kerülhessek. Remélem, hogy sokáig a DailySzeged csapatához tartozhatok majd, és cikkeimmel kiegészíthetem a DailySzeged palettáját valami újjal.