A hatékonyabb kormányzás megvalósítása a célja a stratégiai és a gazdasági kabinet létrehozásának - jelentette ki Fodor Csaba, a Nézőpont Intézet ügyvezetője.

Fodor Csaba úgy fogalmazott, az intézkedés feladata a miniszterelnök által meghatározott politikai irányvonal hatékonyabb és pontosabb végrehajtása. Úgy vélekedett: sok olyan kérdés van, amit nem feltétlenül kell a kormányülésig eljuttatni, egyes ügyek a kabinetekben dőlhetnek el.

Kifejtette: Nyugat-Európában a politikai vezetők, kormányfők feladata az, hogy érzékeljék a közhangulatot és azt beépítsék a kormányzásba, nem feladatuk azonban, hogy  bürokráciával és adminisztrációval foglalkozzanak. Ez utóbbi feladatokat veszik le a kabinetek a kormányfő válláról.

Azzal kapcsolatban, hogy a stratégiai kabinet esetében miért Lázár Jánosra, a gazdasági esetében pedig Varga Mihályra esett a választás, azt mondta: ennek az az oka, hogy mindketten igen tapasztalt politikusok. Az átalakítás nem az egyéni érdekek érvényesítéséről szól, hatékonyan kell együttműködniük.

(mti)

Fotó: kormany.hu

Daily pr%c3%b3ba

Fazekas Mihály

Történelem - magyar szakos tanárnak tanulok, és már középiskola óta foglalkozom a médiával. Kipróbáltam már magam rádióban, filmek vágásában, vagy fotók szerkesztésében, és az újságírás sem állt tőlem soha messze. Legszívesebben aktuálpolitikai, kulturális és számítógépvilág, tech témákban írok.