Ha Európa nem állítja meg a modern kori migrációt, az "el fogja mosni" a kontinenst - jelentette ki Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Nemet kell mondani a migrációra, meg kell védeni a határokat, az európaiak biztonságát pedig garantálni kell - sürgette a politikus, aki szerint az Európai Unió álszent magatartást folytat, ha továbbra is a befogadás politikáját képviseli.

Kósa Lajos mindezek miatt szükségesnek nevezte, hogy a magyarok véleményt mondhassanak az október 2-ai kvótareferendumon, amelyen reméli, minél többen részt vesznek, és nemet mondanak a kényszerbetelepítésre.

A frakcióvezető kifejtette: az elmúlt időszak európai terrorcselekményeinek mindegyikéről kiderült, hogy "migrációs hátterű", ráadásul Európában "a migráció kezdete óta ugrásszerűen nőtt a nők elleni erőszakos cselekmények száma".

Az érkezők döntő többsége illegális bevándorló - folytatta -, "aki eleve tudatos törvénysértéssel kezdi az életét az EU-ban", a migrációs nyomás pedig nem csökken, több millióan akarnak Európába jönni.

"Ha segíteni akarunk ezeken az embereken, akkor nem Európában kell rajtuk segíteni, hanem azokon a területeken, ahol ők élnek" - tette hozzá Kósa Lajos.

Arra a kérdésre, hogy hány állami vezető utazik a riói olimpiára, Kósa Lajos azt válaszolta: nem tudja a pontos számot, de a sajtóból úgy értesült, heten - köztük az állam- és a kormányfő -, ami szerinte nem nagy létszám. Megjegyezte, egy olimpia megrendezésére pályázó ország esetében lehet, hogy akár még több is elképzelhető lenne.

Az egyes útépítések leállításáról, elmaradásáról szóló sajtóhíreket - szintén kérdésre - légből kapottnak minősítette. Elmondta: olyan beruházások előfordulnak, amelyeknél tervezési problémák merültek fel, de olyan útépítési tervről nincs tudomása, amelyet végleg töröltek volna.

(mti)

Fotó: euobserver.com

Daily pr%c3%b3ba

Fazekas Mihály

Történelem - magyar szakos tanárnak tanulok, és már középiskola óta foglalkozom a médiával. Kipróbáltam már magam rádióban, filmek vágásában, vagy fotók szerkesztésében, és az újságírás sem állt tőlem soha messze. Legszívesebben aktuálpolitikai, kulturális és számítógépvilág, tech témákban írok.