Hillary Clinton kampánystábja elégedetten nyilatkozott kedd hajnalban a demokrata párti politikus és republikánus párti ellenfele, Donald Trump között előző este lefolytatott első elnökjelölti tévévitával kapcsolatban.


Miközben még Rudy Giuliani, Donald Trump szoros szövetségese is elismerte az újságíróknak (rögtön a vita után), hogy Trump nem szerepelt fényesen, Hillary Clinton támogatói és kampánycsapatának tagjai már a jövőre vonatkozó következtetéseket vonták le az őket faggató újságíróknak.     


Robby Mook, Clinton kampánymenedzsere szerint Donald Trump zavarban volt, mert észrevette, hogy nem tudja felvenni a versenyt a politikusnővel. Jennifer Palmieri, Clinton kommunikációs igazgatója azt hangsúlyozta, hogy az elnökjelölti vita könnyebb volt, mint amire számítottak, és Trump „többször lépre ment, még akkor is, amikor nem is próbálták lépre csalni”.

Mitch Stewart, aki Barack Obama demokrata párti elnök újraválasztási kampányának egyik szakembere volt - és bár támogatja Clintont, de nem áll vele kapcsolatban - azt hangsúlyozta, hogy Clintonnak sikerült szerethető arcot felmutatnia magáról: „talán ez az, ami a legfontosabb a számára, hogy sikeres lehessen”.

David Pflouffe, Obama elnök egykori kampánymenedzsere és beszédíróinak egyike azon meggyőződésének adott hangot, hogy a politikusnőnek sikerült a még habozó demokrata párti szavazókat is az urnákhoz csábítania, sőt szerinte jó néhány nem demokrata párti voksolót is meggyőzött, hogy inkább rá szavazzanak, mint republikánus vetélytársára. „Jó okot adott a demokratáknak arra, hogy megnyugodjanak” - fogalmazott Pflouffe. 


Ben Carson, sebészprofesszor, aki szintén pályázott a republikánusok elnökjelöltségére, a Fox-televízióban arról beszélt, hogy Trump „sokat tanul majd ebből a vitából”. Laura Ingraham, a republikánusokhoz közelálló publicista pedig leszögezte, hogy Clinton felkészülten érkezett a vitára, Trump azonban sok lehetőséget hagyott ki.

A Fox-televízió sajtóval foglalkozó szakértője, Howard Kurtz elismerte ugyan, hogy a vitát Hillary Clinton "nyerte", de szerinte Trump halvány szerepléséért a vita műsorvezetője, Lester Holt a hibás, mert az agresszívabban megfogalmazott kérdéseket Trumpnak tette fel, és a két elnökjelölt közül Trumpot szakította többször félbe. Newt Gingrich, volt republikánus házelnök pedig, egyedüliként a republikánus elnökjelöltet támogatók közül, Trump "óriási, történelmi" győzelméről beszélt szintén a Fox televízióban.     


Clinton és Trump is kerülte a nyilatkozatokat és az értékeléseket, azonban az első értékelések szerint azonban Hillary Clinton volt a jobb a kedd esti elnökjelölti vitában.


A CNN és az ORC nevű közvélemény-kutató első felmérése szerint a vitán a nézők 62 százaléka szerint Clinton szerepelt jobban, és csak 27 százalék látta úgy, hogy Trump nyerte azt.​
Általában az a vélemény alakult ki a kommentátorokban és az elemzőkben, hogy Hillary Clinton jobban állta a sarat, mint Donald Trump, bár mind a Fox televízióban, mind a CNN hírtelevízióban megszólaló kommentátorok úgy látták, hogy a gazdaságpolitikai kérdésekben és az afroamerikaiakkal kapcsolatos problémák megítélésében Trump volt a jobb és a meggyőzőbb, míg a külpolitikai és nemzetbiztonsági ügyek megvitatásában Clinton csillogtatta jobban a felkészültségét. 


(MTI) Kép: friss-hirek.hu


R%c3%b3zsa2

Seres Rózsa

Mindig is érdekelt a média világa, a középiskola befejezését követően pedig a televíziózás világában is kipróbálhattam magam. Szerkesztő-riporterként leginkább a kulturális témák érdekeltek; miután pedig a bölcsészkarra kerültem, az egyetemi rádió újraindításából is kivettem a részem. Úgy gondolom, hogy a mai világban fontos, hogy a dolgok valódi arcát mutassuk, és törekedni fogok arra, hogy az olvasók továbbra is megbízható forrásként tekintsenek az oldalra.