A legfrissebb közvélemény-kutatás szerint Donald Trump, a republikánusok elnökjelöltje országosan átvette a vezetést a demokraták elnökjelöltje, Hillary Clinton előtt az Egyesült Államok elnöki posztjáért folytatott küzdelemben. Ugyanakkor a szavazók 59 százaléka szerint a novemberi voksolásokon Clinton szerzi meg a szükséges 270 elektori voksot, és csak 34 százalékuk véli úgy, hogy Trump le tudja majd körözni őt ebben.


A CNN hírtelevízió kedden reggel hozta nyilvánosságra az ORC közvélemény-kutatóval közösen végzett felmérését, amelyből kiderül, hogy két hónappal az elnökválasztás előtt Donald Trump két százalékkal vezet Hillary Clinton előtt annak ellenére, hogy a hét elején még a politikusnő földcsuszamlásszerű győzeleméről volt hangos az amerikai sajtó. Lehet, hogy ehhez a nemrégiben nyilvánosságra hozott, FBI által készített feljegyzéseknek is köze lehet?

A legutóbbi, augusztus elsején nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatáshoz képest a demokraták elnökjelöltje ugyanis kilenc százalékot veszített a támogatottságából, amely jelenleg 43 százalékos. Donald Trumpot egyébként a megkérdezettek 45 százaléka támogatja még úgy is, hogy egyre többen fordultak el tőle az elmúlt időszakban. 

Az már biztos, hogy az utóbbi időben romlott a politikusnő megítélése: a szavazók 35 százaléka tartja Clintont megbízhatónak és tisztességesnek, míg Donald Trumpról a megkérdezettek 50 százaléka gondolja ugyanezt.

Mindkét jelöltnek változatlanul nagy az elutasítottsága is: a közvélemény-kutatásban megkérdezettek 56 százaléka utasítja el Clintont, 54 százaléka pedig Trumpot nem kedveli.  


Az elkötelezett demokraták és republikánusok több mint 90 százaléka felsorakozik a pártja jelöltje mögött, ám a függetlenek többsége Donald Trumpot támogatja. (Pontosabban 49 százalékuk vélekedik így, míg Hillary Clinton a független szavazók 29 százalékának rokonszenvét nyerné csak el, ha most volnának a választások. A függetlenek 16 százaléka Gary Johnsont, 6 százaléka pedig Jill Steint támogatja.)


A felmérés szerint Gary Johnsonnak, a Libertárius Párt elnökjelöltjének 7 százalékos, Jill Steinnek, a Zöld Párt elnökjelöltjének pedig 2 százalékos a támogatottsága, ha az országos mércét vesszük alapul, így valószínűleg egyikük sem vehet majd részt az elnökjelöltek televíziós vitájában, mert ehhez kötelezően 15 százalékos támogatottságot kellene elérniük. Clinton és Trump ugye már biztos résztvevők, habár a republikánus jelölt sokáig bizonygatta ennek az ellenkezőjét.

A közvélemény-kutatás eredményeit figyelmeztetőnek nevezte a kampány finisében David Gergen, politikai elemző is, aki korábban, még Bill Clinton elnöksége idején, a Fehér Ház egyik tanácsadója volt.


Közben Hillary Clinton kedden reggel az ABC televíziónak nyilatkozott, és arról beszélt, hogy Donald Trumppal ellentétben ő - Enrique Pena Nieto, elnök meghívása ellenére - nem fontolgatja, hogy Mexikóba látogasson. Mint mondta, ő továbbra is arra koncentrál, hogy mit kell tenni odahaza, az Egyesült Államokban a munkahelyteremtés érdekében. Ellenfele mexikói vizitjét pedig egyenesen "diplomáciai hibának" minősítette.


(MTI) Kép: commondreams.org 


R%c3%b3zsa2

Seres Rózsa

Mindig is érdekelt a média világa, a középiskola befejezését követően pedig a televíziózás világában is kipróbálhattam magam. Szerkesztő-riporterként leginkább a kulturális témák érdekeltek; miután pedig a bölcsészkarra kerültem, az egyetemi rádió újraindításából is kivettem a részem. Úgy gondolom, hogy a mai világban fontos, hogy a dolgok valódi arcát mutassuk, és törekedni fogok arra, hogy az olvasók továbbra is megbízható forrásként tekintsenek az oldalra.