A Politico című lap Hillary Clinton tanácsadóira hivatkozva azt írja, hogy a demokraták elnökjelöltje földcsuszamlásszerű győzelemre számíthat a novemberi választáson. Ez pedig azért is lehet érdekes, mert a ahogyan a minap már beszámoltunk róla, ellenfelének, Donald Trump republikánus jelöltnek még a saját pártján belül is visszaeshet a támogatottsága. 


A Politico munkatársai több tanácsadóval is beszélgettek, és az információkból kirajzolódott, hogy a kampány belső felmérései azt mutatják: a demokrata párti elnökjelölt szinte bizonyosan győzelmet arat Pennsylvaniában, New Hampshire államban, és megalapozottnak látszik a bizakodás abban, hogy az általában republikánusokra voksoló Észak-Karolinában is övé lesz a szavazatok többsége. 


A lap felidézi Jeff Bermant, a kampány egyik tanácsadóját is, aki leszögezte, hogy Hillary Clintonnak olyan sok lehetősége van az elektori kollégium elsöprő többségének megszerzésére, mint nemzedékek óta senkinek. 


A Clinton-kampány egyes szakemberei szerint Donald Trump, republikánus elnökjelöltnek semmi esélye, hogy nyerjen Pennsylvaniában, ahol az elmúlt hat elnökválasztás alkalmával amúgy is a demokraták győztek. Corey Dukes, a kampány pennsylvaniai vezetője ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a helyszíni tapasztalatai szerint nincs ok a túlzott önbizalomra, mert Donald Trump is "abszolút" nyerhet a szövetségi államban. (Dukes például elsődleges fontosságúnak nevezte az afroamerikai közösségek mozgósítását is.)

   

David Plouffe, az első Obama-kampányt sikerre vivő szakember jelenleg külső tanácsadója Clinton kampánycsapatának, és úgy fogalmazott, hogy

„a Clinton-csapat elég okos ahhoz, hogy több pályán játsszon, és védekezésre kényszeríti Trumpot Georgia, Utah és Arizona államokban, ezzel pedig megteremti az esélyt arra, hogy az elektori kollégiumban földcsuszamlásszerű győzelmet arathasson”.     


Hillary Clinton szövetségesei a győzelem lehetőségével számolnak a keleti parti szövetségi államokban és a déli Floridában, továbbá a spanyolajkú közösségekkel folytatott politikájának köszönhetően Nevadában, Coloradóban és Új-Mexikóban is.    


A szakemberek legfőbb aggodalma egyébként elég sokáig az volt, hogy lesz-e elég pénz a kampányra, ám augusztusban ez meg is szűnt, hiszen (minden korábbinál több pénz) 143 millió dollárnyi felajánlás érkezett.


A Politico felhívta a figyelmet a túlzott elbizakodottság veszélyére is, a felmérések szerint ugyanis a szavazók 64 százaléka úgy véli, hogy az ország rossz irányba halad, és magának Hillary Clintonnak is erőteljes az elutasítottsága. A várható győzelem tartós hangoztatása arra késztetheti a demokrata párti szavazókat, hogy amikor szükség lenne rájuk, otthon maradjanak.


(MTI) Kép: politico.com


R%c3%b3zsa2

Seres Rózsa

Mindig is érdekelt a média világa, a középiskola befejezését követően pedig a televíziózás világában is kipróbálhattam magam. Szerkesztő-riporterként leginkább a kulturális témák érdekeltek; miután pedig a bölcsészkarra kerültem, az egyetemi rádió újraindításából is kivettem a részem. Úgy gondolom, hogy a mai világban fontos, hogy a dolgok valódi arcát mutassuk, és törekedni fogok arra, hogy az olvasók továbbra is megbízható forrásként tekintsenek az oldalra.