Úgy tűnik, hogy kevesebb, mint hetven nappal az elnökválasztás előtt Donald Trump spanyolajkú támogatóinak egy része megvonja támogatását a republikánus elnökjelölttől a szerda esti, bevándorlásról kifejtett tervei miatt. 


Csütörtökön reggel lemondott Jacob Monty, Trump tanácsadó testületének egyik tagja, Ramiro Pena, texasi tiszteletes pedig levélben értesítette a Republikánus Párt vezetőit arról, hogy átgondolja, akar-e "egy szélhámosság" részese lenni. Szerinte a szerdai beszédével Trump nagy valószínűséggel elveszítette a választást. 


Alfonso Aguilar, a Latin Partnerség a Konzervatív Elvekért nevű szervezet elnöke egy interjúban elmondta, hogy szerinte Trump nem emberséges és nem is együttérző a bevándorlás problémájának megoldásában, ezért megvonja tőle támogatását.


„Amerika, légy szíves ébredj fel!” – ezt már Vicente Fox, volt mexikói elnök nyilatkozta csütörtökön a CNN hírtelevíziónak, aki szerint a Trump által szerdán megfogalmazottak ártanak az Egyesült Államoknak és megbosszulják magukat.


Az AP hírügynökség terjedelmes összeállításban vetette össze a republikánus elnökjelölt bevándorlással kapcsolatos állításait az igazsággal. Donald Trump például azt mondta, hogy Obama elnök és Hillary Clinton a „nyitott határok” politikájával veszélyezteti az amerikaiak biztonságát. Az AP azonban emlékeztet arra, hogy korábban maga Trump dicsérte Obama elnököt azért, mert elnöksége első négy évében  példátlanul sok illegális bevándorlót toloncolt ki az Egyesült Államokból, valamint jelentős mértékben megnövelte a határellenőrzést is.
A hírügynökség összeállítása továbbá rámutat arra is, hogy bár Obama és Clinton is az engedékenyebb bevándorlási politika híve, ám ez nem jelenti azt, hogy hívei volnának az abszolút nyitott határoknak.


Hillary Clinton azt ígérte, hogy folytatja Obama politikáját és lehetővé teszi, hogy azok, akik gyermekként kerültek illegális úton az országba, maradhassanak: olyan törvényt szeretne elfogadtatni, amely lehetővé teszi a mintegy 11 millió illegális bevándorlónak, hogy az Egyesült Államokban maradhasson, de csakis azzal a feltétellel, hogy megtanul angolul, adót fizet, valamint átesik egy nagyon alapos ellenőrzésen és átvilágításon. Akinél pedig ezek során találnak valamit, vagy bűncselekményeket követtek el, azokat szigorúan kitoloncolják.     


Az Arizonában elmondott beszédében Trump azt állította, hogy a kormánynak fogalma sincs arról, hogy hány illegális bevándorló tartózkodik az országban, az AP azonban felidézi a belbiztonsági minisztériumot, amelynek becslései szerint jelenleg 11,4 millió ember tartózkodik illegálisan az Egyesült Államokban és - az hírügynökség által  meg nem nevezett - szakértők szerint az illegális bevándorlók lélekszáma folyamatosan csökken, mert egyre többen térnek vissza a hazájukba.


(MTI), Kép: apnews.com


R%c3%b3zsa2

Seres Rózsa

Mindig is érdekelt a média világa, a középiskola befejezését követően pedig a televíziózás világában is kipróbálhattam magam. Szerkesztő-riporterként leginkább a kulturális témák érdekeltek; miután pedig a bölcsészkarra kerültem, az egyetemi rádió újraindításából is kivettem a részem. Úgy gondolom, hogy a mai világban fontos, hogy a dolgok valódi arcát mutassuk, és törekedni fogok arra, hogy az olvasók továbbra is megbízható forrásként tekintsenek az oldalra.