Theresa May, brit miniszterelnök szerint a Brexit - vagyis Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból - Skócia számára is új globális lehetőségeket jelent. A skót kormány éles hangú nyilatkozatban utasította vissza ezt a véleményt – írja az MTI.


A brit kormányfő a Holyrood című, kéthetente megjelenő skóciai politikai magazin hétfői kiadásában közölt cikkében fejtette ki, hogy a Brexit „izgalmas esélyt kínál arra, hogy Nagy-Britannia új szerephez jusson a világban, és ez nem csökkenti, hanem növeli majd Skócia globális súlyát is. Nagy-Britannia azzal a céllal indul el a nagyvilágba, hogy vezető szerepet töltsön be a globális szabadkereskedelemben, és ebből az Edinburghban - a skót fővárosban - felhalmozódott pénzügyi szaktudás, a skóciai hajógyártás, valamint a skót vidék világszerte máris elismert élelmiszer- és szeszesital-gyártási szektora is a lehető legjobbat tudja majd kihozni” - áll Theresa May írásában.


A brit miniszterelnök kitért arra is, hogy Skócia jövője szempontjából az Angliával, Wales-szel és Észak-Írországgal fenntartott unió az igazán fontos. Hozzátette, hogy az északi-tengeri olajtermelésből származó adóbevételek az olajárak csökkenése nyomán összeomlásszerűen zuhantak, de a skóciai közszolgáltatási szektor finanszírozására ez semmiféle hatással nem volt. „A mi uniónk így működik: osztozunk egymás sikereiben, de nehéz időszakokban egymás terhein is” - fogalmazott cikkében Theresa May.A brit kormányfő a gondolataival egyenes utalásokat tett arra, hogy a skót kormány a brit EU-tagságról rendezett népszavazás után ismét napirendre vette a függetlenség kérdését, és jelezte, hogy minden lehetséges módon megpróbálja majd megőrizni Skócia EU-tagságát.
Emellett pedig utalt arra is, hogy amikor Skócia két éve népszavazást tartott a függetlenné válásról, a skót kormány jelentős részben az északi-tengeri olajkitermelés adóbevételeire alapozta költségvetési terveit arra az esetre, ha a választók az elszakadás mellett döntenek.


A skót kormány hétfői nyilatkozatában „megdöbbentő képmutatásnak” nevezte Theresa May cikkét, utalva arra, hogy a brit EU-tagságról tartott népszavazás előtt May maga is a bennmaradást pártolta. A közlemény szerint a brit kormányban a referendum óta „a káosz és a zavarodottság lett úrrá”, és Londonnak tervei sincsenek arra, hogy miképp vezesse ki az országot abból a zűrzavarból, amelyet maguknak teremtettek.


A brit EU-tagságról június 23-án rendeztek népszavazást: országos átlagban szűk többséggel, 51,9 százalékkal a kilépést pártolók győztek, ám Skóciában a választók 62 százaléka voksolt a bennmaradás mellett.


Nicola Sturgeon, skót miniszterelnök azóta több nyilatkozatában is egyértelművé tette, hogy ismét napirendre került Skócia függetlenné válásának kérdése, mivel nem fogadják el, hogy az ország lakosságának akarata ellenére „kirángassák” az Európai Unióból.


Képek: rt.com, 9900.hu


R%c3%b3zsa2

Seres Rózsa

Mindig is érdekelt a média világa, a középiskola befejezését követően pedig a televíziózás világában is kipróbálhattam magam. Szerkesztő-riporterként leginkább a kulturális témák érdekeltek; miután pedig a bölcsészkarra kerültem, az egyetemi rádió újraindításából is kivettem a részem. Úgy gondolom, hogy a mai világban fontos, hogy a dolgok valódi arcát mutassuk, és törekedni fogok arra, hogy az olvasók továbbra is megbízható forrásként tekintsenek az oldalra.