A HÖK-választásról szóló beszámolóm kapcsán többekkel beszéltem, vitáztam a kérdésről, röviden válaszolnék a legfontosabb felvetésekre. A műfaj továbbra is vélemény.

  • 1. Menjek el az EHÖK-irodába, és kérdezzem meg a felügyelő bizottságot

Rendben van, ez meg is történt (aki kíváncsi, mennyit vitáztunk a cikk közlése előtt, az nézze meg az írás és a közzététel között eltelt időt), de kérdem én: ezt minden diák is megteszi majd? Vagy úgy is feltehetem a kérdést: meg kell tennie az összes diáknak? Pont erre utaltam cikkemben a „déltől órám lesz” mondatkezdéssel: ha rossz a részvételi arány és alacsony az érdeklődés, akkor annak, akit érdekel, ne kelljen még elmennie az EHÖK-irodába, hogy megtudja, hogy pontosan mit is kell csinálni!

  • 2. Aki HÖK-ös akar lenni, járjon utána

Egyetértek – a jelölti oldalról. Ott tényleg egy olyan plusz vállalásról, szerepről van szó, amire ha valaki jelöltetni akarja magát, akkor rendjén van, ha némi plusz meló az informálódás, és esetleg el kell menni a Szentháromság utcai irodába is.

De nem értek egyet a választói oldalról. A választók tömegénél ugyanis mindig a lehető legnagyobb részvétel a cél (tehát a végső cél, hogy mindenki kivétel nélkül szavazzon). Egyrészt ugyanaz, amit már fönt leírtam: ezt épp nem segíti elő, ha plusz munka pusztán a részvétel hogyanjának megtalálása, másrészt ebben az esetben a részvétel nem olyan, mint amikor elmész a HSZI-be valamit intézni.

Nem egy plusz dolog kell neked, hanem az érdekképviseleted demokratikus megválasztásában veszel részt,

ami egyrészt nem valami extra kívánság, hanem alapvető jogod, másrészt mégegyszer: itt a cél végső soron a (szinte) teljes részvétel. Vagy nem?

A választásoknak közben vége van, természetesen erről lesz cikkünk hamarosan!