Így szabaduljon meg a lepedéktől (és előzze meg a fogkövet)

Szeretne tiszta és egészséges fogakat? A fogászati problémák egyik alapja a fogkő lehet, amelyet érdemes rendszeresen eltávolíttatnia fogorvosával.
Így szabaduljon meg a lepedéktől (és előzze meg a fogkövet)

A lepedék és a fogkő olyan dolog, amellyel mindenkinek foglalkoznia kell fogápolási rutinja részeként. Előfordulhat azonban, hogy a későbbi súlyosabb szövődmények elkerülése érdekében egyes esetek fokozott figyelmet igényelnek majd.

A probléma megoldása érdekében először is tudnunk kell, hogy pontosan miért történik mindez szánkban. A lepedék és a fogkő hatékonyan megelőzhetők (vagy legalább is minimalizálható a képződésük) – mindehhez csupán kellő otthoni odafigyelésre és rendszeres fogorvosi látogatásokra lesz szükség.

De ne szaladjunk ennyire előre – kezdjük a legfontosabb kérdéssel:

Mi az a lepedék és a fogkő (és mi a különbség köztük)?

A lepedék és a fogkő szoros kapcsolatban állnak egymással, azonban nem ugyanazt jelentik.

A lepedék az a puha, ragadós képződmény, ami a fogak felületén alakul ki, és a fogak között illetve az ínyvonal mentén hajlamos a legnagyobb mennyiségben összegyűlni. A lepedék színe általában fehér vagy halványsárga, szaga miatt pedig a kellemetlen lehelet gyakori kiváltó oka.

A fogkő egy kemény, sárgás vagy barnás képződmény, ami hozzátapad a fog felületéhez. A fogkő gyakran a fogíny alatt alakul ki, és általában a fog látható részeire is felterjed. A fogkő durva textúrájú, állaga pedig porózus.

Hogyan képződik a lepedék?

Amikor a nyál összekeveredik az elfogyasztott ételekkel és italokkal, szánkban egy olyan környezet alakul ki, ami kifejezetten kedvező a fogainkon, fogínyünkön és egyéb belső szájfelületeken élősködő baktériumok számára.

Ez a ragadós keverék főleg a fogak közötti résekben és a fogíny alatt gyűlik össze nagyobb mennyiségben. Ezt nevezzük lepedéknek.

Hogyan képződik a fogkő?

Ha a lepedéket nem távolítják el a fogakról és a fogíny alól, akkor rövid időn belül megszilárdul – így keletkezik a fogkő. Általában 24-72 órába telik, hogy a lepedék fogkővé alakuljon át, azonban ezt a folyamatot több tényező is befolyásolja. A dohányzás és a száj szárazsága például hajlamosak felgyorsítani a fogkőképződéshez. A fogszabályozók és a ferde fogak továbbá megnehezíthetik a lepedék alapos eltávolítását, mielőtt megszilárdulna.

Mi történik, ha nem távolítják el a lepedéket és a fogkövet?

Ha nem kezelik rendszeresen, a lepedék, és az abból kialakuló fogkő súlyos egészségügyi problémákat idézhetnek elő, mint:

  • A fogak elszíneződése

  • Kellemetlen lehelet

  • Fogszuvasodás és lyukak

  • Fogínybetegség

  • Fogágybetegség

Hogyan lehet eltávolítani a lepedéket és a fogkövet?

A megelőzés minden kezelésnél hatékonyabb gyógymód. Lássuk tehát, hogy hogyan lehet elkerülni, vagy legalább is minimálisra csökkenteni a lepedék felgyülemlését és a fogkő kialakulását.

Rendszeres fogmosás helyes technikával

Habár a lepedék képződését nem előzhetjük meg a nap folyamán, rendszeres fogmosással tehetünk érte, hogy a lepedék ne maradjon túl sokáig fogainkon, és ne legyen lehetősége fogkővé szilárdulni.

Ehhez naponta kétszer ajánlott fogat mosni, mindkét alakalommal legalább 2-2 percig. Ez történhet hagyományos vagy elektromos fogkefével – a lényeg sokkal inkább a megfelelő technika használata (körkörös mozdulatok, a fogkefét 45 fokos szögben tartva, nem túl erős sikálással).

Fogselymezés és egyéb fogközi tisztítások

A fogkefék nem képesek minden apró résbe beférkőzni fogaink között, ahol általában a legtöbb lepedék gyűlik össze. Éppen ezért fontos legalább naponta egyszer fogselymet vagy más fogközi tisztítóeszközt alkalmazni, lehetőleg közvetlenül az éjszakai fogmosás előtt.

Szájöblítők és antibakteriális szájvizek

A lepedéket és a fogkövet javarészt a szájban összegyűlő baktériumok alkotják. A különböző antibakteriális készítmények segíthetnek csökkenteni ezek mennyiségét, minimalizálva ezzel a lepedékképződést.

Mind az szájöblítők, mind a szájvizek alkalmasak lehetnek erre a célra, ráadásul segíthetnek kimosni a szájból a fogselymezés során fellazított lerakódásokat és ételmaradékokat is.

Rendszeres fogászati vizsgálatok és tisztítások

Még az alapos otthoni tisztítások ellenére is előfordulhat, hogy itt-ott fogkő alakul ki az ember szájában. Többek között ezért is fontos rendszeresen fogászati vizsgálatokra járni, illetve szükség szerint alapos tisztítást kérni egy fogorvostól.

Ha fogkő eltávolítást szeretne, amely mellett fogai és ínye állapotát egyaránt alaposan felmérik, akkor válassza a PureDental Fogászatát. A PureDental szakértő fogorvosai és dentálhigiénikusai bármely fogászati problémájára megoldást nyújtanak. Kérjen időpontot rendelőjükbe most az alábbi linken: fogkő eltávolítás Budapesten!

Fontos észben tartani, hogy a fogkő csak fogorvosi eszközökkel távolítható el a fogakról és a fogíny alól, amelyet egy szakszerű fog polírozás követ majd a tiszta, sima fogfelület érdekében. Emellett a homokfúvással történő fogkő eltávolítás a mélyebb elszíneződéseket is eltávolítja, valamint a fogközöket is jobban tisztítja, ezáltal ragyogó csillogás érhető el a fogakon.

A rendszeres fogászati vizsgálatok során további problémák is időben felfedezhetők és megelőzhetők, hogy a későbbiekben el lehessen kerülni a súlyos szövődményeket és a kellemetlen, körülményes kezeléseket.

Egészséges életmód

Az étrend és általánosságban az életmód is komoly hatással van az ember szájának állapotára. A nagyobb mennyiségben fogyasztott cukros és keményítős élelmiszerek például hozzájárulhatnak a baktériumképződéshez. A dohány is rossz hatással van mind a fogakra, mind pedig a fogínyre (az egyéb negatív élettani hatásokról nem is beszélve).

Minél több egészségtelen szokásra mond nemet, annál könnyebben őrizheti majd meg szája és fogai egészségét hosszútávon.

Kapcsolódó cikkek

Nem kell szenvedni, ha fogyni akarunk

Nem kell szenvedni, ha fogyni akarunk

Íme, néhány tipp a diétához, hogy erőfeszítés nélkül gördüljenek le a kilók.

Miért lyukas a fogam, ha rendszeresen mosom?

Miért lyukas a fogam, ha rendszeresen mosom?

Sokakat meglepetésként ér, amikor egy általános fogorvosi vizsgálat során tudják meg, hogy szuvas, vagy lyukas fogaik is vannak. De miért?

A létfontosságú koleszterin

A létfontosságú koleszterin

A szívbetegségek megelőzésére szedett gyógyszerek kétes hatása.