Miért lyukas a fogam, ha rendszeresen mosom?

Hogyan mehetnek tönkre a fogak annak ellenére, hogy napi kétszer is megmossák őket? Habár a válasz mindenkinél másban rejlik, a lyukas fogak általános elvei mindenkit érintenek. Nézzük meg tehát közelebbről, hogy hogyan is alakulnak ki ezek a lyukak fogainkban, hogy mit tehetünk ez ellen, és hogy mikorra érdemes időzíteni azt a napi két fogmosást.
Miért lyukas a fogam, ha rendszeresen mosom?

Hogyan alakulnak ki a lyukas fogak?

Fogaink ásványi anyagokból állnak össze. Valahányszor cukros vagy keményítős ételeket vagy italokat fogyasztunk, a fogainkra tapadó lepedékben lévő baktériumok savakat termelnek, és ez a sav az, ami kárt tesz a fogzománcban (a fogak külső védőrétegében). Amikor szánk pH-értéke egy kritikus érték alá csökken és ezzel savassá válik, fogaink elkezdik elveszíteni ásványianyag-tartalmukat.

Szánk pH-értékének nagyjából 30-60 percre van szüksége, hogy az evést vagy ivást követően visszatérhessen a normális szintre. Ha azonban szánk nem kap elegendő időt arra, hogy pH-értéke normalizálódjon, és ebben a 30-60 percben más cukros vagy keményítős ételt vagy italt is fogyasztunk, akkor ez a folyamat újraindul, és a lepedékben összegyűlő baktériumok tovább termelik majd a fogakra káros savakat.

Éppen ezért egy dobozos üdítőitalt sokkal jobb 10 perc alatt elfogyasztani, mint egy órán keresztül iszogatni, mert így a fogak csupán 10 percig érintkeznek majd a savas itallal. Így hamarabb kezdetét veheti a remineralizáció (az a folyamat, amely során a fogak visszanyerik ásványianyag-tartalmukat).

Hogyan segíthetünk fogainknak az ásványianyagok visszanyerésében?

A nyál nagyban hozzájárul fogaink védelméhez. Először is, nyálunk megvédi fogainkat többféle káros részecskétől, illetve segít kiöblíteni azokat. E mellett a nyál ugyan olyan ásványi anyagokat tartalmaz, amelyekre fogainknak is szüksége van, ezért az evést követően nyálunk segít visszanyerni fogaink kalcium- és foszfáttartalmát.

Ez persze nem feltétlenül elegendő a fogak számára, itt lép a színre a fluorid. A fluoridos fogkrémek használatakor, illetve a fluoriddal dúsított csapvíz fogyasztásakor a nyál átveszi ezt a fluoridtartalmat, és hosszútávon is utánpótlást nyújt azokból a fogak számára. Később aztán amikor valamilyen cukros ital vagy keményítős étel fogyasztását követően fogaink ismét remineralizálódni kezdenek, ezt a fluoridot is felhasználhatják egy keményebb, erősebb fogzománc kialakításához.

Mikor kell fogat mosni a nap folyamán?

Gyerekkorunk óta tudjuk, hogy a naponta kétszeri fogmosás elengedhetetlen fogaink karbantartásához. De mégis mikorra érdemes időzíteni ezt a két fogmosást?

Alvás során a szánkban élősködő baktériumok zavartalanul szaporodhatnak, ezért erősen ajánlott ébredés után rövid időn belül fogat mosni. A reggeli fogmosás nem csak a lepedéket és baktériumokat segít eltávolítani, hanem már az első étkezés előtt fluoridot juttat a szánkba. A kevesebb baktérium és az extra fluorid hatására a reggeli közben fogyasztott élelmiszerek sokkal kevésbé ártanak majd a fogaknak.

Ha ön étkezés után szeret inkább fogat mosni, akkor nagyon fontos, hogy legalább 30 percet várjon ezzel, miután befejezte az evést és az ivást. Ha rögtön a fogyasztás után mos fogat, akkor ezzel a nyálban található hasznos ásványi anyagokat is eltávolítja szájából, amikre fogainak szüksége van. Ha fel szeretné frissíteni száját étkezés után, akkor igyon egy kis vizet vagy rágjon cukormentes rágógumit, ezzel is serkentve a nyáltermelését.

A második fogmosást közvetlenül lefekvés előtt érdemes megejteni, hiszen így elkerülhetjük, hogy a nap közben összegyűlt ételmaradékok és lepedék további károkat tegyenek fogainkban.

Nagyon fontos továbbá, hogy a legjobb megelőzési módszer a rendszer fogászati szűrés és dentálhigiéniai kezelés a lyukas fogak ellen. Ha Ön is megbízható fogászatot keres, akkor válassza a Rosental fogorvosait! Ismerje meg közelebbről fogászatukat és kérjen időpontot most az alábbi linken: fogszuvasodás kezelés!

Kapcsolódó cikkek

Mikor lehet szükség fogtömésre?

Mikor lehet szükség fogtömésre?

A fogtömés egy olyan eljárás, amelyet fogászati problémák kezelésére alkalmaznak.

Miért lyukas a fogam, ha rendszeresen mosom?

Miért lyukas a fogam, ha rendszeresen mosom?

Sokakat meglepetésként ér, amikor egy általános fogorvosi vizsgálat során tudják meg, hogy szuvas, vagy lyukas fogaik is vannak. De miért?