A létfontosságú koleszterin

A szívbetegségek megelőzésére szedett gyógyszerek kétes hatása.
A létfontosságú koleszterin

Mivel a szív- és érrendszeri betegségek világszerte az elhalálozási okok vezető helyén állnak, az emberek tudják, hogy fontos és törekszenek rá, hogy a koleszterinszintet a vérükben minél inkább lecsökkentsék. Vajon jól teszik-e?

Mindig azt halljuk orvosoktól, hogy a koleszterinszint csökkentése a cél, mert ezzel elkerülhetjük a szív-és érrendszeri betegségeket. A test tevékenysége mellett ennek két módja van: diétázni kell vagy gyógyszereket, ún. sztatinokat kell szedni. „Számos kutatást vizsgáltunk: A bizonyítékok arról, hogy sztatinok vagy a diéta során a telített zsírok elkerülése meghosszabbítja az életet, nem éppen meggyőzőek” – mondja Robert DuBroff, az Új Mexikói Egyetem professzora.

- Miért kételkedik ebben?

- Az első sztatinkészítmények 30 évvel ezelőtt jelentek meg, gondolnánk, hogy meg tudják szüntetni a szívbetegségeket. A probléma az, hogy például az USA-ban megduplázódott 2002 és 2013 között a sztatinhasználók száma, a koleszterinszintek csökkentek, ám több volt a szívbetegségben elhalálozottak száma.

- Ez mit jelent?

- Szerintem a szívbetegségek kialakulása több tényezőtől függ... és hiszem, hogy vannak a koleszterinszinttől fontosabb okok is: dohányzik-e az illető, mit eszik, mennyi a súlya.

- Talán figyelmen kívül hagyjuk a figyelmeztető jeleket, miközben a koleszterincsökkentésre koncentrálunk?

- Úgy gondolom, hogy ez elvonja a figyelmet a döntő szerepet játszó egyéb dolgokról. A szívbetegségek jelentős növekedése valószínűleg az elhízás globális járványával és a 2-es típusú cukorbetegséggel függ össze.

- Azt állítják, hogy a sztatinok akár egészségünknek is árthatnak...

- Tanulmányok szerint azok, akik sztatinkészítményeket szednek, úgy érzik, hogy a sztatinok megvédik őket, ezért több egészségtelen ételt esznek és híznak. Ugyanakkor a sztatinoknak mellékhatásai is vannak: növelhetik a cukorbetegség kockázatát, és feltételezhetően kognitív hanyatlást okoznak.

- A szervezet maga is termel koleszterint.

- Igen, néha elfelejtjük, hogy a koleszterin létfontosságú.

- Abbahagyhatja a sztatin szedését az, aki eddig szedte?

- Ezt a döntést a betegnek meg kell hoznia az orvossal. Tehát nem javasoljuk, hogy bárki önhatalmúlag hagyja abba ezeket a gyógyszereket, de fontos a kockázatok és előnyök együttes értékelése.

- Ha a beteg abbahagyja a sztatinok szedését, mit kell tennie?

- Vizsgálja felül saját életmódját. Tartsa fenn az egészséges testsúlyt, ne dohányozzon, rendszeresen mozogjon és egészségesen étkezzen.

Kapcsolódó cikkek

A létfontosságú koleszterin

A létfontosságú koleszterin

A szívbetegségek megelőzésére szedett gyógyszerek kétes hatása.

Már egy pohár bor is megárthat!

Már egy pohár bor is megárthat!

Egy kis pohár alkohol is szívritmuszavart okozhat.

Nem kell szenvedni, ha fogyni akarunk

Nem kell szenvedni, ha fogyni akarunk

Íme, néhány tipp a diétához, hogy erőfeszítés nélkül gördüljenek le a kilók.