5 olasz borvidék, amelyet ismernie kell
Toszkána a Brunello di Montalcino és a Chianti Classico hazája, Olaszország két legnépszerűbb vörösborának. Emellett a régióban termelik a vernaccia, a morellino di Scansano és a vernaccia, valamint a vermentino, egy gyümölcsös és frissítő bor. Toszkána gazdag vallási és művészettörténetéről ismert, és a szőlőskertekkel tarkított dombokat művészek örökítették meg az idők során.
Puglia, más néven Apulia, egy hosszú, keskeny régió az olasz csizma sarkában. Ez a terület mediterrán éghajlata és terroirja miatt ideális a szőlőtermesztéshez. 2018-ban Puglia termelte a második legtöbb olasz bort. Ennek a bornak a többsége olcsó, ömlesztett bor, de a minőség az elmúlt években javult. További információkért látogasson el a Puglia régió borászatainak weboldalára.
Piemont Rómától északnyugatra fekszik, és az egyik legfontosabb olasz borvidék. Fehérborai nagy dicséretet kaptak, szőlőültetvényei pedig bőségesek. A savas vulkanikus talaj különösen alkalmas a fehér szőlő termesztésére. A terület a Tirrén-tenger hűvös klímájának előnyeit is élvezheti. Piemont meglátogatása azt jelenti, hogy egy idilli vidéki területre látogat, és megkóstol egy üveg olasz bort.
Toszkána Olaszország szíve, és Toszkánából származik az ország számos legismertebb vörösbora. Annak ellenére, hogy Toszkána kicsi, olyan híres borvidékek veszik körül, mint Piemont és Abruzzo. Ha világszínvonalú bort szeretne inni, mindenképpen látogasson el Olaszország számos borvidékének egyikébe. Ezek a régiók biztosan meglepik majd Önt! De nem árt, ha többnek is utánanéz, mielőtt úgy dönt, hogy meglátogatja.
Szicília Olaszország legkisebb DOCG-je, de vörösborai világszínvonalúak, és szigorú szabályok szerint készülnek. A területen mindössze néhány száz hektárnyi szőlőterületet engedélyeznek. A borok DOCG-jelölését a Mezőgazdasági, Élelmiszerügyi és Erdészeti Politikai Minisztérium felügyeli. Általában az olasz borokat szigorú szabályok szabályozzák. Szigorú előírásoknak kell megfelelniük, mint például a DOP (oltalom alatt álló eredetmegjelölés), amely a legmagasabb minőséget jelenti.
Szicília: Szicília meleg éghajlatának köszönhetően ideális a gazdag vörösborok előállítására, és a régió legnépszerűbb szőlője a Nero d'Avola. A nemzetközi szőlőfajták is egyre inkább eljutnak Szicíliába, ami miatt a "Kalifornia Olaszországban" becenevet kapta.
Veneto: Az Olaszország északkeleti részén fekvő Veneto számos szőlőfajtának ad otthont. A prosecco egy népszerű fehérbor Veneto régióból. A régió a Valpolicellát is termeli, amely egy könnyen iható, Corvina és Molinara szőlőfajtákból készült vörös keverék. Ezt a régiót a pizza szellemi hazájának tartják, és szintén népszerű borvidék. A Veneto régióba tett látogatás elvarázsolja az olasz borok és az ország gazdag kultúrája iránt érzett szerelmét.