Kegyetlen igazságok a vendéglátásban

Mindannyian ismerünk olyan vendéglátósokat, akiknél öröm vendégnek lenni. A vendéglátósok élete azonban nem könnyű. Ezért összegyűjtöttünk minden tudnivalót és kegyetlen igazságot a vendéglátásban dolgozók világáról!
Kegyetlen igazságok a vendéglátásban

Kik is a vendéglátósok?

A vendéglátósok közé rengeteg szakma tartozik, mint például a szakácsok, pultosok, üzletvezetők, pincérek vagy baristák, de ezeken kívül a konyhai kisegítők vagy a pohárszedők is ide sorolhatók.

Vendéglátásban dolgozóként két célunk lehet, ami vagy az, hogy jobbnál jobb helyeken dolgozzunk vagy az, hogy a pozíciónk egyre jobb legyen. Gyakran fordul elő, hogy kisegítőként kezdünk valahol vagy mosogatóként, de ez nem jelenti azt, hogy nem érhetünk el többet, hiszen a legjobb séfek is így kezdték.

Mi kell ahhoz, hogy vendéglátásban dolgozzunk?

Bizonyos helyeken csak úgy állhatunk munkába, ha rendelkezünk szakképesítéssel, de ez nem minden esetben van így, ezt mindig a jogszabály írja elő.

Gyakran fordul elő az is, hogy nem lenne szükségünk szakképesítésre csak tapasztalatra, ebben az esetben, ha rendelkezünk vele az egy nagyon jó hír, de rengetegen tapasztalattal még nem rendelkeznek pályakezdőként, ami sokban nehezíti az elhelyezkedést. Ebben az esetben olyan álláshirdetéseket keressünk, ahol betanítást vállalnak pályakezdők részére.

Amennyiben pultos szakmában szeretnénk elhelyezkedni, vagy éppen szakmaváltásban vagyunk, akkor egy budapesti pultos tanfolyamra jelentkezés kiváló kezdőlépcsőfok lehet számunkra a vendéglátós karrier beindításában.

Kiből lesz a jó vendéglátós?

Jó vendéglátós bárkiből lehet, aki szereti az embereket és imádja a munkáját, valamint nem riad vissza a nehéz munkától sem, emellett pedig türelmes és kedves.

Tisztában kell lennünk azzal, hogy ez nem egy egyszerű munkakör sem fizikailag, sem mentálisan, mivel van, hogy egész nap talpon kell lennünk és emellett olykor a vendégek is lefáraszthatnak minket, de ezektől eltekintve egy nagyon izgalmas munkáról beszélünk, ahol mindig új emberekkel találkozhatunk.

Mennyit lehet keresni a vendéglátásban?

Aki a vendéglátás területén helyezkedik el biztosan nem kell aggódnia a pénz miatt, hiszen az itt dolgozók többsége körülbelül 300 ezer forintot keres és az itt dolgozók 10 százaléka akár 500 ezer forintot is kereshet vagy többet. Ne feledkezzünk meg a borravalóról se, amit még a fizetésünk mellé kapunk.

Sokan nem tudják, hogy a borravalóknak több fajtája is létezik, ezek lehetnek:

· amikor az kapja, akié a vendég

· az aznapi pincér-pultos műszak között szétosztják az összes borravalót

· személyzet közötti szétosztás

· van ahol a „kötelező leadó” van, a forgalom fix százaléka, az e fölötti borravalót megtarthatja a felszolgáló

· olyan eset is van, ahol semmit nem tehetnek el az alkalmazottak, a borravaló a tulajdonoshoz kerül.

Mik a vendéglátós szakma nehézségei?

A vendéglátás területén számos nehézséggel találkozhatunk, amik lehetnek azok hogy:

· végig kedvesnek kell lenni

· ünnepnap is munkanap

· nyelvtudás

· húzós műszakok

· jó megjelenés

Abban az esetben, ha ezek nem okoznak számunkra nehézséget nyugodtan próbálkozzunk meg a vendéglátásban elhelyezkedni.

Összegezve

A vendéglátósok élete tehát nem fenékig tejfel, hiszen folyamatosan a toppon kell lenni, miközben a vendégek igényeit is figyelnünk kell. Cserébe viszont egy változatos izgalmas munka világát ismerhetjük meg, ami sokak számára lehet csábító.

Kapcsolódó cikkek

A bérgyártás lehetősége egy palackozóüzemben

A bérgyártás lehetősége egy palackozóüzemben

A bérgyártás egyre népszerűbb megoldás a gyártóiparban, különösen az italgyártás területén. De mi is pontosan a bérgyártás, kik számára jelenthet előnyös megoldást, valamint mikor érdemes igénybe venni ezt a szolgáltatást?

A CE-Connector folytatódik!

A CE-Connector folytatódik!

Június végén befejeződött a CE-Connector EU által finanszírozott, 3 éves előkészítő szakasza.