Hogyan távolítható el nyomtalanul a rágógumi a ruhából, az autókárpitból?

A kisgyerekes szülők bizonyára találkoztak már a ruhába ragadt rágógumi problémájával. Illetve megtapasztalták azt a küzdelmet, amivel a rágógumi eltávolítása jár. Aminek egyébként nem feltétlenül kell küzdelemnek lennie. Ha ugyanis ismerjük a praktikákat, a rágógumi nyomtalan eltávolítása nem is olyan időigényes dolog.
Hogyan távolítható el nyomtalanul a rágógumi a ruhából, az autókárpitból?

De mi a technika? Hogyan távolítható el nyom nélkül a rágó textil felületekről?

Sokak által kipróbált és a legtöbbeknél működő technika a rágógumi lefagyasztása. Ehhez az adott ruhadarabot műanyag zacskóba kell tenni (felfelé legyen a rágó, így nem fagy össze a ruhával), majd így behelyezni a hűtő fagyasztójába. Nagyjából három óra után megfagy a ruha és ezzel együtt a rágógumi is, amit aztán egy kés segítségével könnyedén el is távolíthatunk. Az eltávolított rágó helyét tisztítsuk meg folttisztítóval, majd mossuk ki a ruhát a szokásos módon.

A rágógumi eltávolítása mellett festék, lakk és ragasztó maradványok eltávolítására is kiváló a Kiehl tisztítószer gyártó termék az OrangePro, melyet 1 literes kiszerelésben tudunk megvásárolni a Higiénia Online webshopban. Ezt a tisztítószert kifejezetten ilyen szennyeződések eltávolítására gyártották. Iskolákban, mozikban is gyakran használják.

Persze nem csak a fagyasztás segíthet. A rágógumi eltávolítása 96 százalékos alkohollal (esetleg acetonnal, körömlakk lemosóval) is lehetséges. Öntsük a ruhába tapadt rágóra a folyadékot, várjuk meg, amíg felszívja azt a textil, dörzsöljük át szivaccsal - óvatosan - és késsel próbáljuk meg óvatosan lekaparni a “ragacsot”. Ezután jöhet a folttisztító mosás.

A rágógumi eltávolítására megoldás lehet a meleg vasaló használata is. Természetesen nem úgy, hogy direktben a rágót vasaljuk meg. A vasalódeszkára tegyünk egy kartonpapír darabot, fordítsuk úgy a ruhát, hogy a rágó érintkezzen a kartonnal, majd vasaljuk le a ruhát. Ha jól csináltuk, a hő leoldja a ruháról a rágót és hozzáragasztja azt a kartonpapírhoz. Ha marad egy-két folt a ruhán, azokat elvileg mosással el lehet távolítani.

Végül még egy tipp. Pontosabban kettő. A rágógumi eltávolítására megoldás lehet a forró vizes öblítés. Tegyük az érintett ruhadarabot egy lavórba, öntsünk a foltra forrásban lévő vizet. Hagyjuk ázni a ruhát pár percig és meg is vagyunk. A hő remélhetőleg oldja majd annyira a rágót, hogy azt késsel könnyedén el tudjuk távolítani. Ugyanez az elv a meleg ecet esetén is. Ha nem tudjuk beáztatni a textilt - mondjuk mert autókárpitról van szó - melegítsünk egy pohár ecetet, öntsük rá az érintett felületre, majd finom kefével óvatosan dörzsöljük át a rágót. Ha szükséges, természetesen kést is használhatunk. Ha a rágó nagy része kijött az anyagból, végezzünk még egy folttisztítást és meg is vagyunk.

Ugye, hogy nem is olyan nagy ördöngösség a rágófolt eltávolítása... Számos praktika van, ami segíthet. Nem szabad tehát kétségbeesni, ha rágó került a kárpitra vagy a ruhára. A fenti módszerek valamelyike nagy valószínűséggel segíteni fog.

Kapcsolódó cikkek

Igazságok, amiket a forgácslapokról tudni érdemes

Igazságok, amiket a forgácslapokról tudni érdemes

Érdekel a barkácsolás, a bútorgyártás, vagy a csavarok világa? Olvasd el cikkünket és tudj meg néhány igazságot a forgácslapokról! Kattints!

Kárpittisztító gép használata a szennyeződésektől mentes felületek érdekében - az ünnepek alatt is!

Kárpittisztító gép használata a szennyeződésektől mentes felületek érdekében - az ünnepek alatt is!

Mindenki ezerrel készül az ünnepekre. Elindult a karácsonyi ajándékvásárlás, az ebéd elkészítéséhez szükséges bevásárlólista összeírása, a megfelelő dekoráció kiválasztása, valamint a vendégek otthonába történő meghívása egyaránt.

A bort - Mire jó a bor? Miért ne öntsd ki a maradékot? – sok mindenre fel lehet használni.

Mire jó a bor? Miért ne öntsd ki a maradékot?

A bort nem csak meginni jó, ezer más felhasználási módja is létezik. Mutatunk is néhány érdekeset.