Így találhatod meg a számodra tökéletes elektromos láncfűrészt!

Egy elektromos láncfűrész aranyat ér, ha a téli tüzelőt kell összeaprítanod, le kell vágnod egy rossz helyre lógó gallyat, ki kell vágnod egy fát vagy a barkácsoláshoz szükséges alapanyagot készítenéd elő.
Így találhatod meg a számodra tökéletes elektromos láncfűrészt!

Ma már számos különböző típus létezik ezekből a gépekből és bár az alapvető működési elvük ugyanaz, mind mást és mást képes nyújtani a tulajdonosának. Ha kertes házban élsz vagy a munkád miatt van szükség egy elektromos láncfűrész beszerzésére, akkor nagyon fontos, hogy a számodra leginkább megfelelő modellt válaszd ki! Ebben a cikkben megmutatjuk, mi mindenre érdemes odafigyelned vásárlás előtt és miről nem szabad megfeledkezni később a használat során.

Mi lesz a fő tevékenység, amit végzel vele?

Az első és legfontosabb kérdés e téren az, hogy mire fogod használni főként a gépet. Hiszen ez alapjaiban dönti el, hogy melyik verziót érdemes választanod. Alapvetően két típusú láncfűrészt különböztetünk meg. Az egyik a hagyományos, amely tökéletesen alkalmas fák kivágására vagy a téli tüzelő aprítására. A másik pedig az úgynevezett ágvágó, amely a magasan levő, nehezen hozzáférhető gallyak és ágak eltávolításához ideális. Vagyis azzal, hogy meghatározod, milyen munkafolyamat során vennéd főleg hasznát az elektromos láncfűrésznek, máris nagyban leszűkítetted a kört és könnyebb lesz a döntés.

Elektromos, benzines vagy akkus?

Nos, ez a kérdés főleg abból a szempontból fontos, hogy milyen energiaforrás áll rendelkezésre az adott terepen. Ugyanis alapvetően három típusú fűrész létezik ebből a szempontból: árammal működő, benzines, valamint akkumulátorral felszerelt. Ha a ház körül tevékenykedsz a fűrésszel és van megfelelő, biztonságos áramforrás amelyet használhatsz, akkor választhatod a „zsinóros” fajtát, amelyet egyszerűen csak be kell dugni a konnektorba és működik is. Ez tökéletes az otthonod körül elvégzendő feladatok elvégzéséhez. Amennyiben viszont a legtöbbször olyan helyen munkálkodsz, ahol közel s távol nincs egy konnektor, akkor a benzines vagy akkumulátoros variációk maradnak opcióként. Utóbbi nagy előnye, hogy viszonylag sokáig lehet működtetni egy töltéssel és ha van feltöltött pót akkumulátor kéznél, a lemerülést is gyorsan lehet orvosolni. Hátránya viszont, hogy jellemzően jóval súlyosabbak a benzines verzióknál. A benzinnel működő láncfűrészek rendszerint nagy erejűek és sokféle típus elérhető belőlük, így a kertben vagy egy erdős részen egyaránt könnyedén boldogulhatsz vele, amíg van elegendő üzemanyagod. Utóbbiak között elérhetők olcsóbbak és drágábbak is, így a pénztárcádnak megfelelő verziót választhatod ki közülük.

Számít a méret!

Ha a fentiek terén már sikerült döntésre jutnod, akkor itt az idő beszélni a méretekről. Otthoni használatra rendszerint a 30-60 centiméter közötti nagyságú fűrészeket szokták javasolni, ugyanis ezek tökéletesen az ilyen jellegű a feladatokra. A szakembereknek viszont már a 70 centiméter feletti modellek beszerzése javasolt. Fontos tudni, hogy minél nagyobb teljesítményű egy ilyen gép, jellemzően annál nehezebb és annál erősebb a vibráció is a használat során. Ezáltal pedig növekszik az esetleges balesetek esélye is, így laikusok számára mindenképpen a kisebb verziók ajánlottak, hiszen ezek is gond nélkül elvégzik a rájuk bízott házi körüli teendőket.

Fontos a megfelelő használat!

Ha megtaláltad a számodra tökéletes szerkezetet, akkor nagyon fontos, hogy azt megfelelően használd és légy körültekintő minden beüzemelésnél. Ezzel ugyanis nagyban növelheted a gép élettartamát. Az első használat előtt mindenképpen böngészd át a használati utasítást és annak megfelelően szereld össze és töltsd fel olajjal a láncfűrészt! A lánc folyamatos olajozásáról mindig gondoskodni kell. A láncszakadás elkerülés érdekében pedig a lánc feszességének időről időre történő ellenőrzése is kiemelkedő fontosságú. Ha ezeket betartod és mindig biztonságos áramforrás, feltöltött akkumulátor vagy tele tank mellett vágsz neki a munkálatoknak, élmény lesz egy ilyen láncfűrésszel dolgozni!

Kapcsolódó cikkek

A kerti padok fokozzák a nyári hangulatot

A kerti padok fokozzák a nyári hangulatot

A nyári pihenés egyik színtere a kert is lehet. A kerti padok fokozzák a nyári hangulatot.

Sok hasznos gyomnövény létezik - Ezeket a növényeket ne gyomláld ki, mert hasznosak! – figyelje ezekre.

Ezeket a növényeket ne gyomláld ki, mert hasznosak!

A kertünkben felüthetik a fejüket olyan gyomok, amelyek valójában nem is azok. A gyomnövények közül sok hasznos is megtalálható. Mutatjuk is, melyek ezek!

Ezért érdemes házilag paradicsomot termeszteni!

Ezért érdemes házilag paradicsomot termeszteni!

A paradicsom termesztése kezdő kertészek számára sem nehéz. Ha szeretnél te is friss, vitamindús paradicsomot nevelni, olvasd el cikkünket!