3 tökféle, amelyet érdemes kipróbálnod a konyhában!
A kabakosok, vagy tökfélék családja számos ízletes zöldségfélét foglal magában. Ide tartozik például az egyre népszerűbb cukkini, a kevésbé ismert, de többféleképpen elkészíthető patisszon, a főzelékhez használt spárgatök, az ízletes sütőtök, valamint az uborka is.
A tökfélék könnyen beszerezhetők az üzletekben és a piacokon, de akár magunk is termeszthetjük őket a kertben. A kabakosokról általánosságban elmondható, hogy fény, meleg és tápanyagigényes növények, palántáikat a májusi fagyok elmúltával ültethetjük ki a szabadba.
Cikkünk további részében három tökféle felhasználási lehetőségeit foglaltuk össze röviden. A tökfélék termesztésével kapcsolatban további információk, az Agrarvidek.hu weboldalon olvashatók.
Cukkini
A cukkini a konyhában rendkívül változatosan elkészíthető. Elkészíthetjük töltve, salátaként, lecsóként, pörköltként, főzhetünk belőle levest, használhatjuk sütemények, pástétomok alapanyagaként is.
A nyári időszakban, amikor a padlizsán is könnyedén beszerezhető, a hagyományos magyar lecsó helyett, a családot meglephetjük a ratatouille-al, mely lényegében a francia lecsó. Egy család számára 3-4 cukkini bokor is elegendő, nyár közepétől egészen a fagyokig takaríthatjuk be az ízletes termést, melyek közül a kb. 25 cm nagyságúak a legízletesebbek.
Patisszon
A patisszon, melyet lapított csillag alakú vagy gömbölyű termése miatt csillagtöknek is nevezünk, az Egyesült Államok keleti vidékén és Észak-Mexikóban őshonos növény. C-vitaminban gazdag, emellett nyomelemeket és B-vitaminokat is tartalmaz.
A patisszon bár viszonylag régóta megtalálható a hazai konyhakertekben, igazán népszerűvé mégsem vált, pedig igazán ízletes és termesztése sem nehezebb, mint más tökféléké. Változatosan elkészíthető rántva, köretként, egytálételként is fogyaszthatjuk, a kisebb termésekből savanyúság készülhet.
Sütőtök
A sütőtök eredetileg Közép és Dél-Amerika trópusi területein őshonos, innen került Európába, Amerika felfedezése után. Talán az egyik, ha nem a legismertebb tökféle, melyet az élelmiszeripar is többféle módon hasznosít és természetesen a konyhában is változatosan felhasználható.
Sütve rendkívül ízletes, magja pörkölve kiváló ropogtatni való és alkalmas olaj sajtolására is. A konzerviparban ivólevek, bébiételek alapanyagául szolgál, gyümölcsízek töltelékanyagaként is hasznosítják.
A sütésnél izgalmasabb módon szeretnénk elkészíteni, akkor laktató krémlevest, vagy pikáns chutney-t is készíthetünk belőle.
Kép forrása: Pixabay.com