3 tökféle, amelyet érdemes kipróbálnod a konyhában!

Cikkünkben három változatosan elkészíthető tökfélét mutatunk be, melyet érdekes kipróbálni.
3 tökféle, amelyet érdemes kipróbálnod a konyhában!

A kabakosok, vagy tökfélék családja számos ízletes zöldségfélét foglal magában. Ide tartozik például az egyre népszerűbb cukkini, a kevésbé ismert, de többféleképpen elkészíthető patisszon, a főzelékhez használt spárgatök, az ízletes sütőtök, valamint az uborka is.

A tökfélék könnyen beszerezhetők az üzletekben és a piacokon, de akár magunk is termeszthetjük őket a kertben. A kabakosokról általánosságban elmondható, hogy fény, meleg és tápanyagigényes növények, palántáikat a májusi fagyok elmúltával ültethetjük ki a szabadba.

Cikkünk további részében három tökféle felhasználási lehetőségeit foglaltuk össze röviden. A tökfélék termesztésével kapcsolatban további információk, az Agrarvidek.hu weboldalon olvashatók.


Cukkini

A cukkini a konyhában rendkívül változatosan elkészíthető. Elkészíthetjük töltve, salátaként, lecsóként, pörköltként, főzhetünk belőle levest, használhatjuk sütemények, pástétomok alapanyagaként is.

A nyári időszakban, amikor a padlizsán is könnyedén beszerezhető, a hagyományos magyar lecsó helyett, a családot meglephetjük a ratatouille-al, mely lényegében a francia lecsó. Egy család számára 3-4 cukkini bokor is elegendő, nyár közepétől egészen a fagyokig takaríthatjuk be az ízletes termést, melyek közül a kb. 25 cm nagyságúak a legízletesebbek.


Patisszon

A patisszon, melyet lapított csillag alakú vagy gömbölyű termése miatt csillagtöknek is nevezünk, az Egyesült Államok keleti vidékén és Észak-Mexikóban őshonos növény. C-vitaminban gazdag, emellett nyomelemeket és B-vitaminokat is tartalmaz.

A patisszon bár viszonylag régóta megtalálható a hazai konyhakertekben, igazán népszerűvé mégsem vált, pedig igazán ízletes és termesztése sem nehezebb, mint más tökféléké. Változatosan elkészíthető rántva, köretként, egytálételként is fogyaszthatjuk, a kisebb termésekből savanyúság készülhet.


Sütőtök

A sütőtök eredetileg Közép és Dél-Amerika trópusi területein őshonos, innen került Európába, Amerika felfedezése után. Talán az egyik, ha nem a legismertebb tökféle, melyet az élelmiszeripar is többféle módon hasznosít és természetesen a konyhában is változatosan felhasználható.

Sütve rendkívül ízletes, magja pörkölve kiváló ropogtatni való és alkalmas olaj sajtolására is. A konzerviparban ivólevek, bébiételek alapanyagául szolgál, gyümölcsízek töltelékanyagaként is hasznosítják.

A sütésnél izgalmasabb módon szeretnénk elkészíteni, akkor laktató krémlevest, vagy pikáns chutney-t is készíthetünk belőle.

Kép forrása: Pixabay.com

Kapcsolódó cikkek

A kerti padok fokozzák a nyári hangulatot

A kerti padok fokozzák a nyári hangulatot

A nyári pihenés egyik színtere a kert is lehet. A kerti padok fokozzák a nyári hangulatot.

Dobd fel az ételeket ehető virágokkal!

Dobd fel az ételeket ehető virágokkal!

Az ehető virágok izgalmas díszítő elemei és ízesítő az ételeknek. Összefoglaltuk, mit érdemes tudni róluk.

Sok hasznos gyomnövény létezik - Ezeket a növényeket ne gyomláld ki, mert hasznosak! – figyelje ezekre.

Ezeket a növényeket ne gyomláld ki, mert hasznosak!

A kertünkben felüthetik a fejüket olyan gyomok, amelyek valójában nem is azok. A gyomnövények közül sok hasznos is megtalálható. Mutatjuk is, melyek ezek!