Fűtési megoldások a kellemes otthoni melegért!

A fűtési mód kiválasztásánál az ökológiai paraméterek, azaz a környezetbarát attitűd és a használat kényelme mellett ugyanilyen fontos szempont, sőt talán a leglényegesebb a fűtési költségek aspektusa.
Fűtési megoldások a kellemes otthoni melegért!

Hiú ábránd abban hinni, hogy manapság bárki is megjövendöli az üzemanyag- és energiahordozó-piac helyzetének alakulását a közeljövő tekintetében. Az általánosan uralkodó magas árak és bizonytalanság között persze hatékonyan lehet találgatni, de vajon ki meri megbízhatóan kijelenteni, hogy mely fűtési energiahordozók garantálják a legolcsóbb tarifákat, és persze tartják is ezt a tendenciát.

Akkor nézzük az egészséges hőkomfort kérdését – mit válasszunk?

A konvekciós fűtési rendszerek a hőleadók (radiátorok) magas hőmérsékletre melegítésén alapulnak, ami felmelegíti a helyiségben keringő levegőt. Konvekció lép fel: a meleg levegő felemelkedik a plafonig, majd lehűl, és a padlóra esik. A forró radiátor beszívja a hideg levegőt, és ismét felemelkedik. Ez meleg levegőből és porból álló örvényt hoz létre, amely baktériumokat, atkaürüléket és penészspórákat tartalmaz. Tipikus radiátorlevegőt állítanak elő, amely hozzájárulhat a légúti megbetegedések, az asztma és az allergiák előfordulásának növekedéséhez. Annak ellenére, hogy a szoba meleg, a falak hidegek maradnak. A levegőben lévő nedvesség lecsapódik a hideg falakra. Azokon a helyeken, ahol hőhidak vannak, penészgombák kezdenek fejlődni. Minél melegebb a levegő, annál magasabb a nedvességtartalma, ami viszont jobb feltételeket biztosít a penészgombák szaporodásához.

Az infrapanel opciójával történő fűtés során az elektromos áram közvetlenül infravörös sugárzássá, azaz hővé alakul, ami felmelegíti a padlót, a falakat, a mennyezetet, a bútorokat és az embereket. Ezektől az elemektől csak közvetve melegszik fel a levegő. Nagyon lassú a konvekció. A levegő 2 fokkal hidegebb, mint a falak és a sugárforrás. Az egész szoba egyenletesen fűtött. A melegebb falak megakadályozzák a nedvesség lerakódását, ezzel gátolják a penészgombák kialakulását. A felületi infra fűtés különösen ajánlott idősek és gyermekek számára. Testünk közvetlen infravörös melegítése enyhíti a reumás bántalmakat, serkenti az immunrendszert, csökkentheti az allergiás és légúti megbetegedéseket.

Az elektromos padlófűtés is az egészséges fűtési rendszerek közé tartozik? Nyugodt lehetsz: szinte minden elvégzett tanulmány azt mutatja, hogy a padlófűtés határozottan pozitív hatással van közérzetünkre és szervezetünkre. A közvélekedéssel ellentétben a padlófűtés jobb hőmérséklet-eloszlást garantál, mint a radiátorok. Az ember számára előnyösebb, ha a lábak közelében melegebb, a fej környékén pedig hűvösebb a levegő, amit ez a fűtéstípus biztosan garantál.

Kapcsolódó cikkek

Útmutató a tökéletes párna kiválasztásához

Útmutató a tökéletes párna kiválasztásához

A párna kiválasztása rendkívül személyes döntés.

Házépítés, kedvező áron? Így csináld!

Házépítés, kedvező áron? Így csináld!

A házépítés nem kis kiadás, ezt mindenki tudja. Azonban azt, hogy hogy lehet kedvező áron remek minőségű új otthont építeni, azt kevesen tudják.

Minőségi futószőnyeg nem csak az előszoba padlójára

Minőségi futószőnyeg nem csak az előszoba padlójára

A futószőnyeg az egyik legalapvetőbb lakberendezési kiegészítő az előszobákban, de a kisebb alapterületű helyiségekbe is remek választás.