Igazságok, amiket a forgácslapokról tudni érdemes

A faforgácsból kötőanyag hozzáadásával, préseléssel készült lapokat számos célra felhasználhatjuk.
Igazságok, amiket a forgácslapokról tudni érdemes

Áruk alacsonyabb, mint a fáé, de tulajdonságaik sem teljesen egyezők. Többféle fajtát különböztetünk meg belőlük, s alkalmazásuk is ennek függvénye. Cikkünkben néhány általános igazságot közlünk ezekről a barkácskellékekről.

Máshogy viselkednek, mint a természetes fa

Előnyös jellemző, hogy nincs szálirányuk, mint a fának. Ez azt jelenti, hogy kereszt- és hosszirányban és ugyanolyan szilárdságot mutatnak. Továbbá a légköri hatásokra is lassabban reagálnak, kevésbé zsugorodnak vagy vetemednek.

Sajnos azonban nehezebb lehet dolgozni velük, mint a teljesen természetes anyagokkal. A műgyanta erősen koptatja a szerszámokat. Ráadásul szeg-és csavarállóságuk például kevésbé jó. A barkácsboltban kérdezzünk rá, hogy melyik a megfelelő csavar faforgácslaphoz. Ez attól is függ, pontosan mire szeretnénk használni.

Védettek a gombák és rovarok ellen

A gyártás során több terméknél gomba- és rovarellenes adalékokat is használnak. Ezt a kötőanyaghoz keverik vagy permetezik. Szerencsére az egészségre nem ártalmasak, de védőképességük sokáig megmarad.

A forgácslapok mérsékelten vízállók

A gyártás során a kötőanyag felvitele előtt impregnálót vagy más víztaszító lehet alkalmazni. Ennek ellenére az éleknél továbbra is kimondottan érzékenyek lehetnek a nedvességre.

Különféle sűrűségűek

Nem mindegy, melyik típust hogyan alkalmazzuk. Lássuk a fajtákat!

Kis sűrűség

Ezek a termékek kevesebb ragasztóval, kisebb nyomáson készülnek. Az építőipar a fő felhasználási területük, s hő- és hangszigetelő szerepet töltenek be. Padlásfödémeknél, valamint szarufák alatt és felett találkozhatunk velük legtöbbször.

Közepes sűrűség

A bútorgyártásban ezt a típust használják. Borító részük nagyobb gyantatartalmú, s a lap mindkét oldala finoman csiszolt.

Nagy sűrűség

A legerősebb présnyomással készülnek, s általában egyrétegűek. Kötőanyaguk nem műgyanta, hanem cement. Ezek akár zsaluzáshoz is tökéletesek.

Összefoglalva: A forgácslapok gyakorlatilag melléktermékből készülnek, felhasználási körük mégis változatos. Tulajdonságaik nagymértékben eltérnek a fa termékekétől. Ennek oka elsősorban a hozzáadott kötőanyag. Mivel számos fajtájuk van, mindig győződjünk meg arról, hogy a tervezett munkának megfelelő terméket vásárolunk!

Kapcsolódó cikkek

Igazságok, amiket a forgácslapokról tudni érdemes

Igazságok, amiket a forgácslapokról tudni érdemes

Érdekel a barkácsolás, a bútorgyártás, vagy a csavarok világa? Olvasd el cikkünket és tudj meg néhány igazságot a forgácslapokról! Kattints!