Milyen tárgyakat ne dobjunk a szemétbe? Miért veszélyes?

Az emberek sajnos nagyon sokat pazarolnak. Ez tény. Nagyon sok olyan dolog kerül a szemetesbe, amely dolgoknak még hasznát lehet venni. Ma nagyon nagy a környezetszennyezés, szeméthalmok vannak mindenütt. A tengerek és óceánok is tele vannak szeméttel, ami sok állat pusztulását okozza. És sok olyan dolog kerül a lefolyóba, a szemétbe, amely tárgyaknak nem ott lenne a helyük, merthogy bekerülve a talajba, szennyezik azt. De nem csak a talajra jelentenek veszélyt, hanem a vizekbe és a levegőbe jutva is szennyezik a környezetünket. A cikkben bemutatunk néhány olyan tárgyat, elemet, amelyet semmiképpen se dobjunk ki, vagyis szelektálva hajítsuk azokat a szemétbe.
Sok dolog végzi a szemetesben - Miket ne dobjunk a szemétbe? Miért veszélyes? – olyan dolgok is, amelyeknek nem kellene.

Az elemeket ne a többi szeméttel együtt dobjuk ki

Miután lemerültek az elemek, sokan hanyag eleganciával dobják ki azokat a szemetesbe. Pedig ezek nagyon sok mérgező anyagot tartalmaznak, mint például kadmium, nikkel vagy higany, amelyek nem csak a talajba, hanem a vizekbe is beszivárognak, bekerülnek, és ezzel veszélyeztetik a növény és az állatvilágot.

A festékeket se hajítsuk a többi szemét közé

A festékeket is sokan dobják ki, pedig ezek nem csak mérgező hatással bírnak, de rendkívül gyúlékonyak is, így nagyon nagy veszélyt jelent nem csak az állatokra és a növényekre, hanem az emberre is. Hiszen nem tudjuk, hol keletkezik a tűz, másrészt a meggyulladt festékek füstje szennyezi a levegőt és az emberi egészségre is károsan hat.

A gumi az egyik legkárosabb

Az abroncsgumi és bármilyen más gumiból készült már nem használt tárgy elégetése az egyik legsúlyosabb vétség a környezet ellen. Hiszen a gumi is rengeteg mérgező anyagot tartalmaz, amelynek a füstjét belélegezve, súlyos légzőszervi betegségeket okozhat, nem beszélve az élővilág veszélyeztetéséről. Gondolkodjunk felelősen és okosan. Ne szemeteljünk, és ne terheljük meg még jobban a környezetünk, vigyázunk a Földre, hiszen itt élünk és nem mindegy, hogy hogyan, milyen körülmények között.

Csak a gyógyszereket ne!

A lejárt szavatosságú gyógyszereknek nem a lefolyóban van a helyük. Ezek a gyógyszerek visszakerülnek a vízellátó rendszerbe, még annak ellenére is, hogy a vizet szűrik és tisztítják és így kénytelenek vagyunk olyan vizet fogyasztani, ami esetlegesen hormontablettákat, antibiotikumokat, vagy más gyógyszermaradványokat tartalmaz. Ma már sok gyógyszertárban vissza lehet vinni a lejárt gyógyszereket, éljünk ezzel a lehetőséggel.

Az elektronikai eszközök is szennyezik a környezetet

Ma már minden háztartásban vannak elektronikai eszközök. Gyakran is cserélgetjük ezeket, legyen szó okostelefonról, televízióról, laptopról, tabletről, vagy személyi számítógépről. Ezek az eszközök sem kerülhetnek a többi szemét közé, hiszen nehézfémeket, többek között ólmot és kadmiumot tartalmaznak, amelyek szintén szennyezik a környezetet és ezzel az egészségünket. Ma már sok helyen számítják be a használt elektromos kütyüket, de olyan helyeken is leadhatjuk ezeket az eszközöket, ahol újrahasznosítják azokat.

A vegyszerek, mint veszélyes hulladékok

A vegyszerek, legyen szó, permetező szerekről, műtrágyáról, vagy a háztartásban használt vegyszerekről, szintén nem végezhetik a lefolyóban és ne öntsük ki azokat a talajra, a kertünkben, az udvarunkon, hiszen nagyon sok olyan káros anyagot tartalmaznak, amelyek károsan hatnak az ökoszisztémára. Ezeket is le lehet adni olyan helyeken, ahol veszélyes hulladékokkal foglalkoznak. A hozzáértő szakemberek tudni fogják, hogyan is kell ezeket a vegyszerekkel teli flakonokat megsemmisíteni, esetlegesen újrahasznosítani.

Kapcsolódó cikkek

Sok dolog végzi a szemetesben - Miket ne dobjunk a szemétbe? Miért veszélyes? – olyan dolgok is, amelyeknek nem kellene.

Milyen tárgyakat ne dobjunk a szemétbe? Miért veszélyes?

A környezetünk segélykiáltásait ma még nem sokan hallják meg, pedig rengeteg lehetőség van arra, hogy megóvjuk. Sok olyan tárgy és holmi van a háztartásunkban, amelyeknek nem a szemetesben van helye. A cikkben ezekről a tárgyakról lesz szó.

Tényleg zöldnek mondható az elektromos jármű?

Tényleg zöldnek mondható az elektromos jármű?

Az alábbi cikkben azzal foglalkozunk, hogy tényleg zöldnek mondhatók-e az elektromos járművek és milyen alternatívák közül választhatunk a legjobb megoldásért.