Minden idők legértékesebb 18 év alatti játékosai

A labdarúgópiac árai évről-évről növekvő tendenciát mutatnak, így nem meglepő, hogy a lista éllovasa egy sokak számára még ismeretlen 17 éves francia labdarúgó, de a lista eleje jól bemutatja, hogy mekkora értékbeli növekedés van jelen a mai labdarúgásban.
A legértékesebb 18 év alattiak

A jelenlegi állás szerint minden idők legértékesebb 18 év alatti labdarúgója, Eduardo Camavinga a Rennes csapatának a védekező középpályása, akinek a piaci értéke 42 millió euróra nőtt 2020 márciusában, a játékos nagy valószínűséggel nem sokáig fogja a Rennes csapatát erősíteni.

Mögötte a második helyet szintén egy friss tehetség foglalja el, Ansu Fati a Barcelona játékosa is elérte 17 éves korára a 40 millió eurós értéket, nagy kérdés hogy mennyi játéklehetőséghez tud majd jutni, ha Messi, Suárez és Griezmann is egészséges.

A harmadik helyezett játékos még Brazíliában a Flamengo csapatában érte el a 35 millió eurót 2018-ban, Vínicius Júniort nem véletlenül igazolta le nem sokkal később a Real Madrid, ahol azóta is futballozik. Vinícius Júniornak 2019 februárjában már 70 millió is volt az értéke a Pepebet szerint, azóta azonban a sok sérülésnek köszönhetően visszcsúszott 45-re.

Az első labdarugó a listán, aki nem a 17 évesek táborát erősíti egy újabb francia szupertehetség Ryan Cherki az Olympiue Lyonból, a 16 éves játékos az idei szezonban 6 mérkőzésen lépett pályára a francia élvonalban, az értéke pedig 2020 márciusában 20 millió euróra ugrott fel, amivel a lista 9. helyén található.

Az első kapus a listán Gianluigi Donnarumma, az AC Milan játékos a 2015/16-os szezonban már 30 mérkőzésen pályára lépett a Serie A-ban, 2017 januárjában pedig már 20 millióra taksálták az értéket az akkor 17 éves játékosnak. Donnarumma jelenleg 21 éves és a világ 5. legértékesebb kapusának számít.

Ahogy szó esett róla, a labdarúgás piaca egyre jobban túl van árazva, így nem véletlen hogy a listát uralják a 2018 utáni években befutni látszó tehetségek. Ezért is nagy szó Romelu Lukaku 14. helye, aki 2010 decemberében 14 millió eurós értéket képviselt és azóta már sok jó szezon van a háta mögött, nagy kérdés hogy a lista elején található sokszor még ismeretlen 16-17 éves labdarúgók közül kikből lesz szupersztár, vagy kik tudják legalább kihozni magukból a nekik jósolt potenciált. Lukakunak 2018-ban már 100 millió is volt az értéke, jelenleg 68 milliór eurót ér.

Még komolyabb szó az első 2010 előtti tagja a listának, ezt az akkor a Barcelonába berobbanó, új Messiként is emlegetett Bojan Krkic tudhatja magáénak, akinek a 2008-as 12 millió eurója még mindig a 17. helyre elegendő. Azonban Krkic jó példa arra, hogy nem feltétlenül lesz a világ elitjébe tartozó játékos a legnagyobb tehetségnek tartott labdarúgókból, hiszen Krkic még csak 29 éves, a karrierje csúcsán kéne lennie, de ma már csak 1,5 millió euró az értéke, a maximum amit pedig elért az a 2010-es 15 millió eurója volt, ezek az esetek bőven felvetik a kérdést, hogy mennyi idő után éri mg komoly értéket jósolni, majd komoly összeget kifizetni egy fiatal tehetségnek látszó játékosért.

A lista első 20 helyezettje közül Timo Werner az, aki jelenleg Lukaku mögött a második legtöbbet ér, Werner a következő szezont már a Chelsea csapatában fogja megkezdeni, és jelenleg 64 millió eurót ér, de ha a egy topklubban megtudná közelíteni azt a teljesítményt, amit Lipcsében nyújtott, akkor gyorsan 100 millió fölé is mehet a még csak 24 éves támadó értéke.

Ha megvizsgáljuk a lista első 50 helyezettjét, feltűnik pár komoly név is (Fabregas, Bale), de ha a világ legjobb játékosait vesszük alapul, ezek alapján ki kell mondanunk, hogy nem derül ki 18 év alatt, hogy kikből lesznek a világ legjobbjai.

Kapcsolódó cikkek

Fiatalok a Premier League-ben

A 2010-es évek legfiatalabb Premier League játékosai

Megnéztük kik voltak azok a játékosok az utóbbi években akik a legfiatalabban mutatkozhattak be az angol bajnokságba, akad jó néhány tehetség, akiről meg egyáltalán nem sejteni, hogy milyen futballista lesz belőlük, de vannak akik azóta már befutottak és

Sporttények

Kevésbé köztudott sportigazságok

Bármekkora sportrajongó vagy, előfordulhat, hogy sok mindenről így sem hallottál. Ezen megpróbálunk változtatni és bemutatunk kevésbé köztudott sportigazságokat.

Síelés, snowboard - néhány dolog, amit nem tudtál erről a két téli sportról

Síelés, snowboard - néhány dolog, amit nem tudtál erről a két téli sportról

Napjainkban nagyon népszerűek a téli sportok is, sokan kedvelik a sít és a snowboardot, de nem biztos, hogy minden titkot tudsz erről a két sportról.