Síelés, snowboard - néhány dolog, amit nem tudtál erről a két téli sportról

A sí szó, egy óészaki szóból származik, amelynek a jelentése, „hasított fadarab”.
Síelés, snowboard - néhány dolog, amit nem tudtál erről a két téli sportról

A sílécek kezdetleges formáit már a középkorban is használták, de ebben az időben még csak a vadászatokon vették nagy hasznát ennek a sporteszköznek. A svéd hadsereg a kiképzéseik során már használta a síléceket, de mint sport, csak a 19. században hódított igazán teret. A sífelszerelés akkor még mást jelentett.

Sherlock Holmes alkotójának is van némi köze a téli sportokhoz. A híres író 1893-ban a svájci Alpokban költözött, hiszen síelés közben érezte a friss, téli levegő pozitív hatását, így azt gondolta, hogy a felesége számára is gyógyító hatással bír majd ez és a téli sport. Sherlock írt is a síelésről regényeiben.

Amerikában készült el az első snowboard. Sherman Poppen, 1965-ben készített a lányának snowboardot, két síléc összekapcsolásával, hogy úgynevezett kerekek nélküli gördeszkát hozzon létre. Ezt a sporteszközt snurfernek nevezte el. A snowboard felszerelés ma már nem csak egy deszkából áll, hanem sisakból, szemüvegből, gerincvédőből.

Ha szeretsz is síelni, bizonyára soha nem döntöd meg Nick Willex rekordját, aki egykor nyolc és fél napot töltött síeléssel, megdöntve ezzel a világrekordot.

A snowboardozás csak 1998-ban vált olimpiai sportággá, annak ellenére, hogy az első feljegyzett lesiklásra, lesiklásversenyre, évtizedekkel korábban, 1879-ben került sor. A snowboard, először 1998-ban, a japán Naganóban került be az olimpiai sportok közé.

Skandináviában, már a 16. században is használtak sílécet, de csakis a sebesültek szállítására. Vásznat feszítettek ki sílécek segítségével. Ez volt a mai hordágy elődje.

A világ legrégebbi síközpontja 1907-ben nyílt meg, mégpedig Franciaországban, La Clusazban, amely mintegy egyórányi autóútra van a svájci Genf városától.

Híres filmekben is egyre több színészt láthatunk síléccel a talpán. Például James Bondot, aki több filmben is feltűnt. Daniel Craiggel az egyik James Bond filmben, forgatás közben, síbaleset is történt.

Kapcsolódó cikkek

Fiatalok a Premier League-ben

A 2010-es évek legfiatalabb Premier League játékosai

Megnéztük kik voltak azok a játékosok az utóbbi években akik a legfiatalabban mutatkozhattak be az angol bajnokságba, akad jó néhány tehetség, akiről meg egyáltalán nem sejteni, hogy milyen futballista lesz belőlük, de vannak akik azóta már befutottak és

Itt vannak a legrosszabb átigazolások

A múlt szezon legrosszabb átigazolásai

Az idény végéhez közeledve nézzük meg, melyek voltak az idei év legrosszabb transzferei, sok olyan játékos van, aki közel sem hozta azt a teljesítményt, amit elvártak volna tőle az új csapatában.

A legértékesebb 18 év alattiak

Minden idők legértékesebb 18 év alatti játékosai

A labdarúgópiac árai évről-évről növekvő tendenciát mutatnak, így nem meglepő, hogy a lista éllovasa egy sokak számára még ismeretlen 17 éves francialabdarúgó, de a lista eleje jól bemutatja, hogy mekkora értékbeli növekedés van jelen a mai labdarúgásban