Tényleg zöldnek mondható az elektromos jármű?

Az elektromobilitás kulcskérdés a globális felmelegedés elleni küzdelemben. Nem véletlen, hogy az elektromos meghajtású járművek vásárlását ma már egyre több országban támogatják. Joggal merülhet fel azonban a kérdés, hogy vajon tényleg zöldnek mondhatók-e az elektromos járművek és mire számíthatunk a jövőben.
Tényleg zöldnek mondható az elektromos jármű?

Tényleg környezetbarát egy elektromos jármű?

Újból- és újból éleződnek a viták arról, hogy mennyire tekinthetők ténylegesen zöldnek az elektromos járművek.

Egyrészt igaz, hogy az új rendszerű közlekedési eszközök nem bocsátanak ki káros anyagokat a működésük közben, így pedig a közvetlen környezetet sem szennyezi használat közben.

Másrészt azonban a helyzet korántsem ennyire egyszerű, mert a járművek által felhasznált elektromos áramot és az azt tároló akkumulátort is elő kell állítani, illetve le kell gyártani, ami azonban erősen környezetszennyező is lehet.

Hogyan kímélhetjük igazán a környezetet?

A globális felmelegedésben vaskosan bene vannak a napi szinten használt gépjárművek használata, amik használata a nagyvárosokban olyan egyéb problémákhoz is vezethetnek, mint például a szmog kialakulása.

Az elektromos járművek használata ezeket lokális szintén orvosolhatja. Emellett sokat segíthet akár az is, ha félretesszük gépkocsinkat és inkább webáruházból robbanómotoros kerékpárok forgalmazásával foglalkozó szakértőktől érdeklődünk más kisebb szennyezési képességgel bíró alternatívák után kutatni. Ilyen alternatív közlekedési eszközök lehetnek a:

· kerékpár

· elektromos kerékpárok (e-bike, pedelec kerékpár)

· elektromos robogó

· kisebb robbanómotoros robogók

· elektromos rollerek, stb.

Az előbb felsorolt közlekedési eszközök az alábbi okokból lehetnek célravezetők:

· gyorsabb közlekedési módot nyújtanak

· könnyebben kezelhetők

· környezet barátabb megoldást nyújtanak.

Miért jobb egy elektromos kerékpár, mint egy autó?

A környezet megóvása szempontjából mindenképp azt kell mondanunk, hogy egy tisztán elektromos meghajtású kerékpár, vagy robogó sokkal zöldebb megoldást nyújthat, mint egy gépjármű. Ennek oka, hogy míg egy hagyományos autóban átlagosan 22 kilogramm réz és 11 kiló mangán található, egy elektromosban azonban több mint 200 kiló ásványi anyag van, a réz és mangán mellett természetesen lítium és grafit, illetve nikkel és kobalt is. Fenntarthatósági megközelítésben ez az ára annak, hogy elmozdulunk a nyersolaj feldolgozásától.

Ezzel szemben egy elektromos kerékpár, vagy robogó ennek csupán töredékét tartalmazza, mégis hatékony közlekedési eszköznek bizonyulhat városon belül. Amennyiben pedig esetleg rendelkezésünkre áll a napenergiával töltés lehetősége, akkor a megtermelt energiát sem kell környezetkárosító módon előállítani.

Ennek fényében tehát egyértelműen kijelenthető, hogy a leginkább környezettudatos választást az elektromos kerékpárok, robogók, triciklik és rollerek jelentik, melyek már előállításuk során is sokkal kisebb terhet rónak a környezetre, nem beszélve a fenntartásról és üzembenntartásról.

Összegezve

Összességben tehát az elektromos járművek mindenképp zöldebb megoldást jelentenek, mint a hagyományos robbanómotoros autók, de az elektromos autóknál is kedvezőbbek ezen a téren a két és háromkerekű közlekedési eszközök.

Kapcsolódó cikkek

Tényleg zöldnek mondható az elektromos jármű?

Tényleg zöldnek mondható az elektromos jármű?

Az alábbi cikkben azzal foglalkozunk, hogy tényleg zöldnek mondhatók-e az elektromos járművek és milyen alternatívák közül választhatunk a legjobb megoldásért.

Sok dolog végzi a szemetesben - Miket ne dobjunk a szemétbe? Miért veszélyes? – olyan dolgok is, amelyeknek nem kellene.

Milyen tárgyakat ne dobjunk a szemétbe? Miért veszélyes?

A környezetünk segélykiáltásait ma még nem sokan hallják meg, pedig rengeteg lehetőség van arra, hogy megóvjuk. Sok olyan tárgy és holmi van a háztartásunkban, amelyeknek nem a szemetesben van helye. A cikkben ezekről a tárgyakról lesz szó.

Karácsonyfa, műfenyő - milyet érdemes választani?

Karácsonyfa, műfenyő - milyet érdemes választani?

Műfenyővel is igazi a karácsony! Van már hófödte hatású műfenyőfa is.